
Varför är Europa en världsdel, men inte Indien? Bägge är ju utlöpare av Asien, Indien därtill en halvö, markant avskild från landmassan i norr av världens högsta bergskedja. Skälet är uppenbart. Det är européerna som delat in världen, dragit gränser och hittat på namn. Själva bristen på naturlig gräns mot öster har framprovocerat en ideologisk geografi, där väderstrecken har laddats med värden som ställts mot varandra: öst och väst har polariserats och gränsen dem emellan har gått i samhällsliv och kultur snarare än på kartan. Europa är alltså ett begrepp som inte alltid entydigt gått att bestämma med hjälp av hav, bergskedjor och floder. Redan från början framstår Europa närmast som en klubb, där den inträdande riskerar att bli stoppad redan i hallen. Europa är dessutom inte särskilt gammalt. Visserligen går begreppet tillbaka på antik geografi, men under medeltiden och tidig modern...
Visa mer
Recensioner
2013-07-27
Betyg
Ett genuint idéhistoriskt arbete som belyser hur Europa har sett sig som ungt eller gammalt beroende på situationen... Européerna verkar vara ett ovanligt gnidet och intellektuellt ohederligt släkte.
Det man saknar är någon slags värdering av alla dessa påståenden. Montesqiue såg Europa som fritt och Asien som tyranniskt. Finns det fog för ett sådant påstående? Det är ju inte idéhistoriens uppgift att svara på men det är likafullt det man vill veta - vilket får mig att fundera över hur relevant en sån här bok egentligen är.