Pigs might not fly but they are strangely altered. So, for that matter, are wolves and racoons. A man, once named Jimmy, lives in a tree, wrapped in old bedsheets, now calls himself Snowman. The voice of Oryx, the woman he loved, teasingly haunts him. And the green-eyed Children of Crake are, for some reason, his responsibility. 'In Jimmy, Atwood has created a great character: a tragic-comic artist of the future, part buffoon, part Orpheus. An adman who's a sad man; a jealous lover who's in perpetual mourning; a fantasist who can only remember the past' - Independent 'Gripping and remarkably imagined' - London Review of Books
2019-01-03
Underbar läsning. Precis lagom fragmentarisk för att engagera hela hjärnan i läsningen. Fylld av galghumor och ironi. Intelligent läsning som roar.
2018-01-23
Svag historia med för många frågetecken i slutet, trådarna håller inte ihop och en ganska vag personskildring. Kunde gått djupare.
En fängslanse bok, en framtidsroman om en skrämmande värld. Margaret Atwood bygger upp historien succesivt, och spänningen är på max. Älskar hennes språk, en mycket bra bok.
" När sedan den blå färgen på den kvinnliga indvidens underliv har nått sin djupaste ton söker hon och hennes kvartett upp en avskild plats och håller på tills kvinnan blir havande och hennes blå färg bleknar. Och det är det hela.
Inga mer Nej betyder Ja i alla fall, tänker Snöman. Inga mer prostitution, inget utnytjande av barn, inga köpslående av priser, inga hallickar, inga sexslavar. Inga våldtäktrr mer..De fem kommer att tumla om i timmar , tre av männen står i tur och ordning på vakt och sjunger och skriker medan den fjärde kopulerar. Crake har utrustat kvinnan med superstark vulva- extra hudlager, extra muskler -så den tål dessa maratonlopp. Det spelar ingen inte längre roll vem fadern till den oundervikliga barnet kan vara, eftersom det inte längre finns egendom att ärva och inte heller mågra krig som kräver gar och son lojalitet. Sex är inte längre en mystisk rit, betraktad med ambivalens eller ren avsky, bedriven i hemlighet och upphov till självmord och mord. Nu är det mera som en idrottsuppvisni h, en uppsluppen lek."
Utrag ur boken. Detta är den nya människan, snöman har levt i den gamla världen och kan gemföra och minnas. Men hur blev det så här? Det får vi veta med återblickar och minnen.
Fantastiskt bra bok men även skrämmande.
2015-08-01
Jag tyckte om Atwoods sätt att skriva och gillade storyn, men det tog lite för lång tid innan jag började fastna för karaktärerna. Jag tyckte helt enkelt inte om dem.
Vad kommer att hända med vår jord om vi bara fortsätter att öka i antal men även vår konsumtion? Vad kan vi uppfinna och hur påverkar det vår livsstil? Snöman ger oss en tillbakablick i vad som varit och det är ingen munter framtid han levt i.
Nära full pott. Vill verkligen läsa de andra delarna med.
Oryx och Crake är en av de bästa böcker som jag har läst. Margaret Atwood är en otroligt skicklig författare vars motsvarighet jag ännu inte funnit. Hennes texter är som poesi och en ren njutning att läsa, trots att hon ofta fokuserar på relativt tunga ämnen.
I Oryx och Crake följer vi Snöman och får stegvis veta hur världen som han vaknar upp i uppstod.
2012-11-01
Skrämmande dystopi där genetikforskningen har gått för långt. Magisk story telling.
2010-11-18
Atwood är förvisso min litterära Gudinna som jag läser med hjärta - inte hjärna - så någon form av djupanalys vägrar jag genomföra. O & C är ljuvlig. Fångande. Karaktärerna orealistiska i sin realism. Miljöerna har egen puls. Jag ska begravas med Atwoods bibliografi. Just denna roman under händerna.
2009-10-06
Fruktansvärd bok, destopi och mardröm. Är det så illa tänker jag hela tiden och vill sluta läsa men det går inte. Man blir engagerad i karaktäerna och man måste få veta vad som hänt med världen, för då kanske vi kan rädda den. Tar upp extremt många stora ämnen, men det blir de mänskliga relationerna och karaktärernas inre kamp med sig själva som får symboliera och visa på de större frågorna. Skickligt!