
I maj 1943 ryckte Stig Dagerman in i det militära och det var främst ur den upplevelsen han hämtade stoff och miljö till romanen som hyllades unisont av dåtidens mest framträdande kritiker. På baksidan av förstaupplagan formulerade Dagerman själv sina "teser" om Ormen: "den är en bok om den starkaste av alla mänskliga drifter, fruktan, som dissekeras av författaren med klar och kylig intellektualism." Stig Dagerman, 1923-1954, framstår genom sin originalitet, kreativitet och intensitet som ett av de största inom den moderna svenska litteraturen. Med kommentarer av Dagerman-kännaren Hans Sandberg.
Visa mer
Recensioner
2014-07-29
Betyg
Mycket rikt bildspråk och många träffande liknelser.
En stark berättelse med många känslor; främst ångest.
Intressanta människoporträtt.
2011-12-05
Betyg
Dagermans debut är imponernade, tänkvärd och speciell på många sätt. Boken består är en löst sammanhållen berättelse om hur ångensten griper tag i ett antal beredskapsmän under kriget och hur dessa hanterar detta. Inledningsvis får vi dock följa flickan Iren och soldaten Bill, dessa återkommer ej senare i boken, vilket gör att bokens första del känns fristående från övriga boken. Sålunda lyckas Dagerman ej knyta ihop verket fullt ut. Bitvis är Dagermans språk knivskarp, poetiskt och gripande. Många tänkvärda metaforer och man kan riktigt ta på ångesten personerna bär på. Inledningen är bäst, sista delen får boken mer av en novellkaraktär (där vi får följa soldaternas förehavanden under en permission) och blir också mer ojämn.
Betyg
En bok som tilltalar mig på alla sätt. Språket och tankarna vindlar sig på ett sätt jag kan relatera till och själva berättelsen är intresant och spännande, om än något ojämn. Jag har vanligtvis svårt för böcker med mycket metaforer och omständiga beskrivningar, men i den här faller allt så naturligt att det inte stannar upp tempot. Underbart att läsa.