I Jan Guillous Ondskan beskrivs våldet i den svenska vardagen. Vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar. Erik blir relegerad på grund av sitt brutala uppträdande och hamnar på internatskola. Det är en värld fylld av pennalism, och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Men hans försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder in i en spiral av våld och motvåld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden? Den franska utgåvan av Ondskan tilldelades 1990 franska radions pris för bästa översatta roman. Ondskan har blivit film och valdes ut som Sveriges bidrag till Oscars-nomineringarna för Bästa utländska film.
Det beklämmer mig när jag läser att denna bok är en som ofta rekommenderas till högstadieelever och främst till ”pojkar som sällan läser”. En bok om en macho-kultur, en bok som medjämna mellanrum har detaljerade våldsbeskrivningar, en bok där meddelandet till slut blir att våld måste stävjas med våld.
Trött på ett liv i våld, och relegerad från sitt läroverk av samma anledning, ser Erik fram emot en nystart på Stjärnsberg, en internatskola som tillämpar kamratuppfostran, med både förnedring och våld som vardagliga inslag. Erik påbörjar en plan att sätta dit de äldre eleverna, en plan han säger bygger på intelligens, men som innebär ännu en spiral av våld.
Erik var inte en karaktär jag sympatiserade med överhuvudtaget. Han ser sig själv som bättre än alla andra, att hans våld är gott medan de andras är titelns ondska. Samtalen med Pierre är bokens behållning och det hade varit mer intressant att läsa händelserna ur hans synvinkel, han kommer med intressanta tankar och uppoffrar en hel del.
Det är synd att pojkar anses vara intresserade av våldsskildring, slagsmål där dessa unga män skadas för livet. Tror vi inte bättre om högstadiepojkar?
2020-01-30
Måste läsa denna igen. Mins den sen ja va lite nu är jag 33. En av få böcker jag läst men den sitter kvar. Otroligt gripande.
2019-04-24
Var redan förtjust i filmen och tyckte boken var ännu bättre. Lätt att läsa och gripande historia om en kille som försöker tar sig genom en hård miljö med intelligens och slagkraft.
2018-02-10
Stark tvåa. En av dom få böcker där jag föredrar filmen före boken. Klart överskattad men var åtminstone lättläst.
2018-02-10
2017-01-21
En av dom bästa böckerna som en svensk författare någonsin skrivit. Min personliga favorit och något alla måste läsa!
2014-10-18
Relativt välskriven men med en alltför självgod Guillou på gränsen till narcissism.
2014-05-12
Mycket bra skildring av en dysfunktionell skolmiljö och pennalism när den är som värst. En av Guillous bästa romaner.
2013-10-01
Läste boken på skolan och jag tyckte verkligen inte om den. Jag läste inte ens hela utan det blev så att jag såg filmen istället, fick bara ångest är jag tänkte att jag var tvungen att läsa den.
2013-07-11
Fruktansvärd bok. Är osäker på om jag tycker om den, var dock tvungen att avbryta läsandet då graden av ångest steg av Guillous raka språk.