En stor roman om en tid när allt stod på spel I 1930-talets oroliga Europa befinner sig Sverige i utkanten, men ändå inte vid sidan av det som sker. Varje dag fattas också här beslut som avgör människors öden, och det är långt ifrån alltid humaniteten som fäller utslaget. Ilse, Arnold och Paul är flyktingar från Tredje riket. Ilse och Arnold är judar, den senare dessutom tidningsman på vänsterkanten, Paul är en tysk snickare som tvingats fly på grund av sitt illegala fackliga arbete. Ilse kämpar förtvivlat för att skaffa inresetillstånd åt sin familj som är kvar i Tyskland. Stig Holmberg är chef för socialstyrelsens utlänningsbyrå, där också Birger och Ingrid är anställda och där flyktingarna måste ansöka om förnyade uppehållstillstånd. Romanen följer de sex huvudpersonerna genom de sista förkrigsåren och de första åren efter krigsutbrottet. Tre mycket olika kärleksförhållanden löper...
2013-09-23
Jag tycker att detta var en oerhört välskriven roman med mycket fina personbeskrivningar. Det historiska och politiska innehållet var väldigt intressant och jag lärde mig mycket om svensk invandrarpolitik under åren kring 1940. Samtidigt blir boken inte tråkig på grund av dess politiska innehåll, då detta varvas med kärlekshistorier och beskrivningar av olika människoöden. Otroligt bra bok!
2013-07-14
Intressant, det var mycket jag inte visste om den tiden i Sverige. Jag tyckte att den började bra när man fick följa de olika personerna men på slutet upplevde jag tyvärr den som ganska seg, jag hade lite svårt för språket, lite stelt berättande på något sätt.
En svag fyra får den för att den var så intressant. Visst, det där med "J" i passet, vår feghet etc är ingenting nytt, men för mig var det nyttigt att få en lite mer samlad bild av flyktingpolitiken och dess effekter.
Att betyget inte blev högre beror på att karaktärerna aldrig blev helt levande för mig.
Jag fick, till skillnad från Fiona här nedan, veta så otroligt mycket som var nytt för mig. Den utbredda antisemitismen som bredde ut sig inom utlänningsverket var upprörande. Överhuvudtaget en feel-bad-bok som fångade mig, även om slutet för bl a Ilse Neuberg kändes väldigt överilat och lämnade mig lite snopen. Rekommenderar denna bok om man vill veta mer om hur det verkligen VAR i Sverige under kriget. Jag har ändå haft någon sorts romantiserad bild av att gemene man var hjälpsam och vänlig mot judar och andra flyktingar, men så verkar ju inte ha varit fallet.
Flyktingproblematiken berörs, men låter mig inte veta något nytt.
Ilse, Arnold och Paul är tre tyskar i Stockholm under krigsåren. De står i centrum för handlingen och kontentan är; oavsett regler är det alltid till slut den enskilda människnas ställningstagande som avgör hur verkligheten kommer att se ut. Hört det förut?