Om hon inte lever r jag dd

Tt psykologisk spnning om en familj i snderfallHortense var fyra r nr hon frsvann, en vanlig eftermiddag nr hon lekte kurragmma i parken med sin mamma. Efter tio r av skande hoppas hennes frldrar fortfarande att hon ska dyka upp. Allt stlls p sin spets nr en ny familj flyttar in i grannhuset. Deras dotter r fjorton r, precis som Hortense skulle ha varit. Hon har samma leende, samma rr vid lppen. Mer n s behvs inte fr att mamman ska knna igen sin frsvunna dotter, och hon gr snart fr lngt i sin vertygelse. Frfattaren med nglaansiktet och djvulspennan r tillbaka med en roman som fr blodet att isa sig i drorna. Det hr r en berttelse som sveper oss med i en nedtgende spiral tillsammans med en mamma som gradvis tappar greppet om verkligheten. Vad hnde egentligen i parken den dr dagen? Frutom tt psykologisk spnning finns alla...

Blommiga Barbro

2021-05-22

Hopplst smnpiller.
Jag har tidigare lst tv mycket lyckade novellsamlingar av franska Claire Castillon: Insekt (2007) och Man kan inte hindra ett litet hjrta frn att lska (2008) och just fr att jag tyckte s bra om de bda novellsamlingarna s hade jag mycket hga frvntningar av den hr boken.
Jag fr lite associationer till filmen: The girl in the park (2007) med Sigourney Weaver. Handlingen r ganska snarlik. En fyrarig flicka kidnappas p en lekplats, polis och rddningsmanskap kan inte finna ngot spr efter henne. Modern lider dag och natt, r efter r och mnga r senare finner hon en ung kvinna som hon tycker sig sknja vissa likheter med sin frsvunna dotter. Filmen r fantastisk och mycket gripande.
Boken skulle kunna vara fantastisk. Sorgen, oron, frustrationen- hur modern i boken gr in ett psykotiskt tillstnd- alla dessa knslor som det kan vcka hos lsaren och s faller den pladask.
Jag knner ingenting annat n ren frvirring medan jag lser den hr boken och jag vet inte hur mnga gnger jag gspar. Det hr r en dagboksroman och det r inget fel med det- men det hr r fruktansvrt rrigt. Autentisk mjligtvis, jag kan mycket vl tnka mig huvudpersonen sitta och kladda ner sina inre tankar- men som bok blir den fr mig ett enda stort smnpiller.
Den r svrlst, jag fr aldrig ngot grepp om sjlva handlingen, karaktrer kastas mot mig utan att jag hinner reda ut vilka dessa r och vilket frhllande de har till bokens huvudkaraktr.
Kanske att frfattaren r bttre nr det kommer till noveller? Fr det hr r inte en bok som jag kan rekommendera.
Tyvrr, ett riktigt bottennapp!