Om Gud

Gardell, Jonas

| 2003

Flag from sv

271


Människan har i alla tider förnummit något som hon uppfattat som gudomligt i tillvaron, och hon har på olika sätt försökt föreställa sig detta det gudomliga. Det vi kallar Gud utvecklades ur en mängd gudsföreställningar och bilder som olika folk och kulturer i Främre Orienten gjorde sig under en period av flera tusen år. Gud hämtar drag och egenskaper från fåraherdarnas listiga stamgudar, den hämndlystne bergsguden Jahve, kanaaneernas uråldrige kung El, drakbesegrarna Baal och Marduk, han uppenbarar sig i storm och åska och uppträder till och med understundom som demon. Hur kan Gud vara både kärleksfull och blodtörstig? När uppkommer det eviga livet, och hur framträder djävulen? Och hur många skapelseberättelser finns det egentligen i Bibeln? Om Gud är en bok för troende och tvivlande, den kan läsas av den bibelvane lika gärna som av sökande som ännu aldrig öppnat en bibel....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Magnus Johansson

2016-07-23

Betyg

Skriven på det vanliga, tilltalande, gardellska språket. Men inte så övertygande i mitt tycke. En bättre och mer ingående religionshistoria berättar Robert Wright i sin "Och människan skapade Gud".

C

Catherine Nyström

2012-01-24

Betyg

Den här boken får en fyra, helt klart. Många av mina funderingar runt religion har fått svar, eller kanske inte direkta svar men jag går från klarhet till klarhet. Rekommenderas å det bästa!

Sara Sandquist

2011-08-01

Betyg

Den började bra, men för mig passade det bättre att läsa den i omgångar för annars blev det för långtråkigt. Men som vanligt har Gardell ett målande och bra språk.

Nils Thor

2010-05-31

Betyg

Välskriven, intressant och mycket lärorik.

Irene Börlin

2009-09-25

Betyg

Väl skrivenväl underbyggd fakta