Om dagen tar slut

Hyder, Lisa

| 2017

Flag from sv

5


Fanny säger att världen kommer gå under. Det har hennes pappa sagt, att en dag kommer alla djur och människor att dö. Kan det verkligen vara sant? Kanske herr Capello i leksaksaffären vet? Herr Capello berättar att dinosaurierna dog ut en gång i tiden för att en stor meteorit slog ner på jorden. Tänk om det händer igen? I så fall blir det här den sista sommaren. Då kommer jag inte få reda på vad jag blir när jag blir stor, jag får inte se lillebror växa och jag kommer inte få någon chans att pussa Joline. Kanske vet mamma hur det kommer bli? Trots det tunga ämnet är detta en hoppfull skildring som tar barns funderingar och oro på allvar. Fint fångat med Per Gustavssons fantastiska illustrationer. Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson är nominerad till Augustpriset 2017. Motiveringen lyder Media svämmar över av undergångsskildringar: global uppvärmning, krig, pandemier, och...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Augustnominerade Om dagen tar slut av Lisa Hyder med illustrationer av Per Gustavsson är en fantastiskt fin bok tycker jag! Den handlar om en pojke som går och funderar på jordens undergång. Hans kompis Fannys pappa har sagt att jorden kommer att gå under. Pojken funderar på hur det kommer att gå till, kanske en meteroit? Tänk om meteroiten är liten och bara träffar honom? När kommer jorden att gå under? Han hoppas att det blir efter sommaren i alla fall. Pojken funderar på allt han kanske inte kommer att hinna med för att jorden går under... Om dagen tar slut skildrar ett barns tankar och oro på ett trovärdigt sätt. Även om det är oro som skildras, så slutar den hoppfullt och pojken kan känna sig lugn. Boken har ett lättsamt språk trots ett tungt ämne, ibland är det nästan poetiskt. Det känns verkligen som att det är ett barn som berättar om sina tankar. Illustrationerna är underbara, omväxlande och innehållsrika med både vackra och roliga detaljer. Passar åldern 3-6 år, men även lite äldre barn.

S

Sara Weiner

2017-11-13

Betyg

En oerhört fin och rörande berättelse, som är allvarlig men ändå lättsam på något sätt. Helt från barnets perspektiv och kombon text och bild är makalös.

T

Therese Olsson

2017-11-10

Betyg

Snuddar vid flera av livets stora frågor, men ger inga svar. Berättelsen som bär det hela framåt är dock sådär.