2011-10-25
Har hrt och lste mycket positivt och negativt om Vit Oleander. Jag kan hlla med dom som anser att Janet Fitch utstter sin huvudrollsinnehavare fr lite vl mycket.. Men fr mig vger det fantastiska sprket upp vissa brister i berttelsen, jag lskar knslan hon frmedlar.
Jag lskar det underbara sprket i 'White Oleander', storyn r otroligt gripande och jag knner med huvudkaraktren Astrid som om hon var min livs levande vn. Trots hennes hrda och annorlunda uppvxt finns det igenknningspunkter om det svra i att hitta sig sjlv och det bitterljuva i att slppa taget.
2011-07-29
Fin historia, men grep mig inte riktigt. Det var ngot som saknades trots att det var en s otroligt ambitist vlskriven berttelse. Trots att den inte grep mig helt s rekommenderar jag den till andra fr det r ett starkt, konstnrligt personportrtt.
"Vit oleander" kan benmnas som ngot s fnigt som min lsklingsbok. Elva r gammal var jag nr jag lste denna bok fr frsta gngen. Minst 20 genomlsningar och 10 r senare slr den fortfarande mig med en sdan oerhrd hpnad ver sprket, persongalleriet, stmningen som byggs upp - det r helt enkelt en makals debut och en helt fantastisk roman.
Vilken enastende debutroman!
Vad r det d som gr den s bra?
Ja, det r det lyriska sprket som aldrig blir fr mycket.
Persongalleriet som r s varierande och levande. Och sjlva storyn sklart ,som aldrig blir stillastende och som innehller s mycker sorg om en flicka som gr allt fr att bli sedd.
Som glmmer bort vem hon sjlv r i sin ivran att passa in i de familjehem hon slungas in i.
Kanske kan man tycka att den blir fr sentimental? Men nej, fr mig funkar det.
Jag saknar Astrid efter att jag lst ut boken. Och boken kommer att stanna kvar lnge i mitt medvetande.