
Det här är en bok om val. Om ögonblickval i livet som inte verkar livsavgörande men som är det. Varje val, varje handling, stora som små, bär med sig konsekvenser. Som liknelsen med en fjärils vingslag. De val jag gjort i mitt liv har skapat svallvågor som för evigt berör mitt livs hav. Att stå öga mot öga med detta faktum är både en djupgående och skrämmande upplevelse . (Ur förordet)I en mycket stark skildring berättar Annika Östberg med egna ord om sitt dramatiska liv, ett liv som börjar i det trygga Sverige, med mor- och farföräldrar och kompisar, men som förändras drastiskt då hon flyttar till USA med sin mamma. Annika Östberg dras in i en allt våldsammare spiral av droger och kriminalitet och hon hamnar till slut i ett amerikanskt fängelse där hon tillbringar 28 år av sitt liv. Boken skildrar fängelselivets mycket hårda villkor men berättar också om ljusglimtar mitt i allt det mörka;...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Jag tycker mer och mer om biografier, det är verkligen intressant att läsa om människors olika öde. Denna ljudbok är inget undantag, det är mycket intressant att följa Annikas öde. Hur det kom sig att hon hamnade bakom lås och bom. Hon återger också i sin berättelse hur livet bakom murarna är. Det stora minuset är att hon själv läser upp boken. Jag är ledsen men det tar ner betyget åtskilligt. Till och med så mycket att jag skulle rekommendera andra att läsa boken. För den är väl värd att läsas
2012-08-29
Betyg
Mycket fascinerande läsning om ett människoöde med lyckligt slut. Tycker den tidigare boken om Annika är snäppet bättre
Betyg
Ögonblick som förändrar livet är en engagerande och gripande bok. Boken är välskriven med ett levande och vackert språk, ibland näst intill poetiskt.
Det är en osentimental bok om Annikas liv som känns ärligt och rakt på. Annika tar hela vägen fullt ansvar för de val hon gjort i livet. Hon skyller inte på någon annan vilket är beundransvärt och ödmjukt. Däremot finns där förstås ånger. Främst för att hon valde drogerna före sin son Sven.
Annika delar med sig om de svackor hon gått igenom under sin tid i fängelse. Hon berättar om den djupa kris hon gick igenom efter att hon fått meddelandet om att Sven dött i en bilolycka.
Jag inspireras av Annikas sätt att hitta positiva saker och relationer under sin tid i fängelse trots den extremt hårda och tuffa miljö. Hon berättar varmt om några av de kvinnor hon lärt känna under sin tid i fängelset. Boken inkluderar en del brev som Annika skrivit till dessa kvinnor sedan hon utlämnas till Sverige och där framgår värmen mellan vännerna extra tydligt.
En intressant del av boken är när Annika jämför svenska fängelser mot det amerikanska. Skillnaden tycks vara enorm.
Ögonblick som förändrar livet är intressant biografi som beskriver en människas val och dess konsekvenser men den beskriver också en del av vår nutidshistoria.
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
Betyg
Oh, vilken underbar bok om Annika Östbergs långa resa. Jag var och lyssnade på henne när hon var och pratade i Jönköping. Fick säga några ord till henne om att jag följt henne under alla år och att jag var så glad att hon äntligen fått komma hem. Att höra henne berätta sin historia rörde många i publiken till tårar. Boken är poetiskt och vackert skriven. Den har en liten extra tjusning och det är att jag upptäckte lite svengelska i texten. Den är ärligt skrivet direkt frånhjärtat, det känns. Och Annika Östberg försöker absolut inte skylla över hela skulden på Bob. Hon är medveten att hon gjort fel vid båda morden. Att alla droger var fel och att hon inte fanns till för sonen Sven som hon önskat är en stor sorg för henne. Särskilt efter att han omkom tillsammans med sin pappa i en bilolycka när han var femton år. Själv är jag glad att hon fick komma till Sverige och avtjäna sina sista år här och jag hoppas att Annika Östberg återkommer med en ny bok om sitt nya liv i Sverige.
http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg
Annika Östberg är en av Sveriges mest omskrivna kriminella trots att hon dömts för medhjälp till ett polismord och avtjänat sitt fängelsestraff i USA. Hon intervjuades 2005 av Lena Katarina Swanberg, vilket resulterade i boken Sorgfågeln: Annika Östberg berättar sitt liv. Hon fick möjligheten att göra ett sommarprogram 2010 och nu, efter frigivningen, har hon skrivit en självbiografisk bok baserad på bl a dagboksanteckningar. Hon har till stor del mött ett starkt stöd för sin kamp att få bli utlämnad till sitt hemland, men det finns också kritiska röster som menar att hennes brott har slätats över och att media har behandlat henne som en som har dömts oskyldig. Jag upplever inte att Östberg ursäktar sig. Aven om hon inte själv är den som skjuter, erkänner hon sig, genom sina handlingar, skyldig till att de båda männen dog. Hon har sedan haft 28 år på sig att ångra de val som hon i avgörande ögonblick gjorde. De som blev så förödande, framförallt för offren och deras anhöriga, men också för henne själv.
Den intressantaste delen är skildringen av fängelsetiden. Min föreställning om amerikanska fängelser var nog värre än den jag möts av här. Det är tufft att vara "livstidare", men tonvikten i berättelsen är hur Annika lyckas skapa starka nätverk bland internerna, hur förälskelser och parrelationer mellan de kvinnliga fångarna kan växa fram trots det hårda klimatet på anstalten. När alla materiella fördelar, prylar och utseende, är bortskalade blir det tydligt, hur betydelsefull t mötet mellan människor är. Boken väcker många frågor om brott och straff, om skuld och förlåtelse, och om kriminalvård i allmänhet. Den kan vara en bra bok att läsa i bokcirkel, eftersom den säkert kan skapa diskussioner både kring hennes berättelse och till kriminalvård i allmänhet.
Betyg
Tidigare fanns två bilder av denna kvinna. Som orättvis fängslat ögonvittne till två mord eller den kallhamrade brottslingen som antagligen inte skulle släppts ut om så hon begått brotten på svensk mark. Det var de bilderna svensk media förmedlade.
Var är den sanna? I den här boken? Knappast! Hon berör mycket lite sin del i morden och givetvis, vem vill spä på skuld. Det som lyfts fram är mötet med sonen, henns moderskärlek, hennes sorg, saknad efter honom när han inte är där. Dagboksanteckningarna från hennes fängelseperiod är skrivna som om en speaker-röst skulle förmedla dem. Och varför inte? Hon kommer att tjäna pengar på boken om sitt liv. Offren däremot, deras familjer, faller i glömska.