Ödeland

Holmquist, Eva

| 2014

Ödeland är en novellsamling av Eva Holmquist som består av noveller som utforskar känslan av utanförskap från olika perspektiv och inom olika genrer som nutidsprosa, deckare, science fiction, fantasy och skräck. Vissa av novellerna har blivit publicerade i antologier, tidskrifter eller fått hedersomnämnande i novelltävlingar och andra är helt nyskrivna enbart för den här novellsamlingen.Röster om novellerna: Eva Holmquists ?Flykten från paradiset? överraskade mig. Samlingens andra text med feministisk prägel och en rymdvarelse som tjusar med sitt ?Duuu?. Jag imponerades över hur Holmquist kombinerat en viktig historia med återhållen humor. Duuu, det här var riktigt bra! - Swedish Zombie i recension av MaskinblodI ?Maskinblod 2' finns många exempel på välskrivna noveller där författarna visar mästerliga talanger på att hålla berättelserna både underbara och korta. Bland alla pärlor...

Kim M. Kimselius

2014-12-02

En bok som fångade mig från första meningen och jag sträckläste boken. Den gick helt enkelt inte att lägga den ifrån sig.

Ödeland är en novellsamling med olika science fictionberättelser av varierande längd. Alla lika fängslande, alla lämnande något efter sig inom mig. Jag kan inte sluta tänka på Bris, en varm själ som för evigt fått fäste i mitt hjärta. Men där finns även en blodig deckare, som är mycket läsvärd.

Eva har förmåga att fånga läsaren, att skildra miljöer och personer så att det känns trovärdigt. Det här är första boken jag läser av Eva Holmquist, men det är verkligen inte den sista, för nu vill jag läsa ALLT författaren har skrivit!

I Ödeland tas jag långt ned under jorden, tillsammans med en stackars kvinna som har gått vilse i de vindlande gångarna, jag förs ut i rymden till Paradiset, en boplats som flyter omkring strax ovanför jorden, jag får vara med om den ena spännande händelsen efter den andra, allt skildrat med ett härligt, medryckande språk som håller mig fången från första raden till sista. Läs boken!

Kim M. Kimselius

2014-12-02

Sandra Petojevic

2014-07-17

Nu har jag läst "Ödeland" av Eva Holmquist som innehåller tio rafflande och välskrivna noveller med mörka undertoner som griper tag i läsaren. "Doften av adobe" är en krypande kuslig rysarberättelse som utspelas i uråldriga ruiner, medan "Passa tiden" är en surrealistisk novell som på ett klaustrofobiskt sätt kommenterar samtiden och dess fulltecknade almanackor. "Glöm inte" berättar på ett vemodig sätt om svunnen kärlek med inslag av magisk realism. En cirkel inte alltid rund, vilket novellen "Nyår igen" visar på ett ruskigt sätt. "Fotspår i snön" är en iskall deckarhistoria som får all julsnö att framstå som sommarvarm i jämförelse. Kylan kommer inte alltid utifrån. Den spännande och tänkvärda SF-novellen "Flykten från Paradiset" handlar om fina men spruckna fasader kontra gränslös vänskap. Och så har man ju hört talas om känslomässiga energitjuvar, och den bitska lilla SF-berättelsen "Festen" ger uttrycket en ny, pikant tvist. "Som en film" är en intressant och rafflande SF-novell som ställer den alltid aktuella frågan: Vem är jag ... egentligen? Den tajta novellen "Listan" handlar med stark närvaro om eskalerande utbrändhet, medan den avslutande berättelsen "Lera på blanka skor" fick mig att ta fram näsduken; en oerhört stark novell ur en liten flickas synvinkel. "Ödeland" är en underbar novellsamling som bara har ett fel: Den finns inte som mysig pappersbok att ha i hängmattan ...