Sveriges radios lyssnarjury har utsett Christine Falkenlands roman Öde till årets roman 2003. Motiveringen lyder: "För hennes poetiskt självlysande språk och gripande människoskildring. 'Öde' är en roman som berör och dröjer sig kvar." I november 2003 mottog hon också Svenska Dagbladets litteraturpris. Efter ett missfall söker Siri upp psykoanalytikern Helenius för att bearbeta sin sorg. Bit för bit konfronteras hon med sitt förflutna. Skådeplatsen för det drama som utspelar sig i Christine Falkenlands nya roman är en karg ö i den bohuslänska skärgården. I denna strängt religiösa miljö har Siri vuxit upp med sin ensamstående far, som är tullmästare och kyrkvärd i det lilla samhället. Men ett ödesdigert misstag tvingar henne bort från ön. Christine Falkenland, född 1967, har tidigare gett ut fyra diktsamlingar och fyra romaner, senast Själens begär (2000). Falkenland...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2017-12-03

Betyg

Välskriven och med ett bra språk, men jag tycker inte alls om själva slutresultatet. Några rader text här, några rader text där. Och handlingen hoppar fram och tillbaka hela tiden. En tunn bok som det tog mig ett tag att läsa ut.
Slutbetyget blir, en 2:a!

M

Mats Sigfridsson

2013-05-05

Betyg

Poetiskt och vackert språk. Gripande berättelse.

Kenneth Olausson

2011-12-22

Betyg

Ingen nåd ges, ingen hjälp, inget stöd. Kärleken mellan människorna är som ön där de bor - karg, kall, öde i alla bemärkelser. Liksom världen bortom ön.