Larsson, Stig

| 1984

Efter en skidolycka ligger en 27-rig man medvetsls i elva dagar. Man lyckas rdda hans liv efetr omfattande hjrnoperationer. Frst efter ngra dagar terfr han minnet. Han fr senare ka hem till sin familj i en by utanfr Vilhelmina; han r gift och har tv sm barn. Nu lider han inte lngre av minnesfrlust, men han knner ingenting fr den person han r. Han upplever att det skett ett misstag, att han egentligen r ngon annan. En natt skriver han en lapp till hustrun att hon kan betrakta honom som dd. Han reser till Stockholm. En man lter honom sova ver i en lgenhet. P natten innan han somnar inser han att allting brjar i detta gonblick. Frfattaren och kritikern Jan Arnald (Arne Dahl) har skrivit frord.    Vi fljer honom frn januari 1969 till juli 1983. Till en brjan r han mycket obestmd

L

Love stlund

2023-05-24

Anna Liljenby

2012-01-03

Kunde inte frm mig att lsa ut den hr boken. Mycket besviken. Blev bde arg, cklad och ointresserad av handlingen. Visst ska en bok vcka knslor men grna s man vill lsa vidare. Synd!

L

Lars Andersson

2011-05-16

En rtt s bra bok, har inget speciellt att anmrka p.

C

Christian Rydberg

2010-08-21

Han har anklagats fr sexuella trakasserier och varit frontfigur i debatten kring hur uppburna mn inom kulturvrlden anses kunna svina och hna med skydd av kulten kring det manliga geniet. Jag vet, det r dumt, men i vissa fall gr det inte att bortse frn hur viss kuriosa tycks speglas i det jag lser. Det tillfr liksom en extra dimension. Denna gng till Nyr frn 1984. Knappast feel-good men omnmnd som hjdpunkten i ttiotalets romankomst.
Kenneth r en hyfsat framgngsrik strtloppskare frn sdra Lappland. En dag rkar han ut fr en vldsam olycka. Han genomgr en hjrnoperation och terfr det tillflligt frsvunna minnet. Tyvrr verkar det inte vara allt som krvs fr att fortflja det liv som en gng varit. Kort efter uppvaknandet lmnar han sin fru, sina tv barn och flyttar till Stockholm fr att brja om. Han har frlorat all knsla fr sitt gamla jag och kan inte se ngot vrde i sina relationer. Han verkar frst att det han gr r fel, han knner till begreppet empati men knner ingen sdan sjlv. Tiden gr och Stefans tomhet str snart i konflikt med nya frhllanden. Likgiltigheten r frustrerande och knslolsheten smittar av sig, ibland i skruvad medknsla men desto mer i rent ckel.
Rdlst famlar vi efter en definition av det mentalt normala. Vem r egentligen frisk som begr brott och vad avgr domens grad? Kenneth levererar fullt frsteliga iakttagelser som i en vndning formas till absurda reaktioner och ngonstans dremellan r det ltt att tappa sig sjlv och en tidigare hyfsat klar stndpunkt. Var str Stig?