”Bullerbyn är det tre gårdarna Norrgården, Mellangården och Sörgården som ligger på den småländska landsbygden.
Där bor det sex barn, Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle.
Våren har äntligen kommit till Bullerbyn och överallt växer det snödroppar och tulpaner, och i hagarna blommar tusen miljoner vitsippor och blåsippor. Alla barnen har mycket spring i benen och hoppar från vedbodtaket, rider på tjuren, leker kurragömma, seglar med barkbåtar, plockar blommor och hälsar på alla nyfödda djurungar.
En dag får Lisa en alldeles egen lammunge att mata med varm mjölk, något som visar sig vara lite mer krävande än hon trott.”
~ Vår i Bullerbyn är en riktig sagoskatt och jag gillar att bokförlaget satsar på att publicera denna klassiska barnbok i en ny utgåva som förtrollat barn i generationer och än en gång lär boken kunna locka den nya generationen att vilja sova på höskullen, plocka blommor och drömma om sin käraste och fiska kräftor och många fler andra vardagsäventyr.
Vår i Bullerbyn är en älskad klassiker i en ny vacker utgåva som kommer bli ett kärt återseende för de äldre vid högläsning och för en ny generation att uppleva. Det är en härligt stor bok med enkel och tydligt språk uppdelade i korta stycken där varje uppslag har fantastiskt vackra och detaljrika illustrationer i färg som skapar en perfekt harmoni mellan bild och språk.
Läser just nu en kurs om barn och ungdomsdeckare och spänningslitteratur och Mästerdetektiven Blomkvist anses ju som the "Big Bang" inom området så den var först ut. Väldigt fin bok med framförallt många roliga citat! Själva intrigen i boken är inte speciellt spännande, det jag gillade mest är dialogerna och den vänliga men spännande "kriget" med de Röda rosorna, som är så himla fint beskrivet. Det är det vardagliga och barnens umgängeskrets och vardag som Astrid Lindgren är så bra på att beskriva, man vill vara en del av det själv!
Lauren Childs illustrationer ger nytt liv till Astrid Lindgrens berättelse om Pippi. Helt fantastiskt!! Varför har inte den svenska originalversionen publicerats med dessa illustrationer?
Jag är uppvuxen med Astrid Lindgrens berättelser, som så många andra i min generation. Men jag tror aldrig att jag läst första boken om Pippi tidigare. Jag har givetvis sett filmerna också så det är lite svårt att minnas vilket jag läst eller sett. I vilket fall som helst så drog jag på smilbanden flera gånger när jag läste boken t.ex. när Pippi får veta att det kostar pengar för att titta på cirkus. Hon tror att det kostar att "titta" så hon kniper ihop ögonen istället. Den här boken står till ålder 9-12 år, men jag skulle nog vilja säga att den passar bättre till barn 6-9 år. Jag har svårt att tro att det här är en bok som en tolvåring idag väljer att läsa. Den passar bra som högläsning och varje kapitel är en egen historia med en rubrik som talar om vad kapitlet ska handla om. I denna bok så nämns Pippis häst inte vid namn, vilket gör mig lite konfunderad, jag som alltid trott att han heter Lilla Gubben, men det kanske bara är i filmerna.
Fastän romanen är nästan 60 år gammal känns den väldigt modern eftersom handlingen år så rapp och så full med kreativa infall. Man kan inte annat än le av förundran för författarinnans inlevelse och uppfinningsrikedom.
Det var den första bok som jag fick som liten, jag var ej läskunning när jag fick den. Men mamma läste den för mig och sen när man kunde läsa blev den klart en favorit.
Tur att Lindgren ryckte upp sig litterärt senare i karriären, för det här är verkligen inte bra. Pippi är nästan lika irriterande och dryg som Karlsson på taket.