Nätter utan gryning

Schulman, Ninni

| 2025

Spänning i toppklass när Ninni Schulman återvänder till 1980-talets Dalarna.När lantbrevbäraren Herman Ångström försvinner kontaktas Ingrid Wolt på Siljans spaningsbyrå av hans pappa. Hermans fru påstår att hennes man är bortrest på facklig konferens och polisen tar inte hans oro på allvar eftersom de menar att en vuxen och fullt frisk man har rätt att vara där han vill. Ingrid tar sig an fallet och upptäcker att Hermans liv inte är så lugnt som alla trott. Och konferensen existerar inte ens. Vem ljuger, och varför?Samtidigt njuter Ingrid av att äntligen kunna röra sig fritt utan rädsla eftersom hennes ex-man sitter häktad. Men hur länge varar den friden?Nätter utan gryning är tredje delen i Ninni Schulmans hyllade Siljanserie.

Stark 3:a

Jag längtar redan efter nästa bok!
Oj, vilken bok! Jag blev helt uppslukad och hade mycket svårt att lägga den ifrån mig. "Nätter utan gryning" är tredje delen i Ninni Schulmans hyllade Siljanserie, en serie som jag verkligen uppskattar att läsa. Precis som tidigare är det lättläst, spännande och framför allt väldigt välskrivet. Schulman har ett språk som flyter så där behagligt att man bara vill läsa vidare.

Vi förflyttas till Dalarna under 1980-talet, och för mig som älskar att resa tillbaka i tiden är det en ren nostalgitripp. Telefonkiosker, filmrullar och väntan på framkallning - alla dessa små tidsmarkörer väcker barndomsminnen samtidigt som de ramar in en berättelse som ger kalla kårar.

Visst är det en deckare, men det är också så mycket mer. Det handlar om relationer, rädsla och våld i nära relationer - teman som Schulman väver in med stor fingertoppskänsla. Flera trådar slingrar sig fram genom berättelsen, och jag är imponerad över hur skickligt hon håller mig nyfiken ända fram till sista sidan.

Det här är en bok som både berör och underhåller. En bladvändare med hjärta, helt enkelt. Ninni Schulman är en författare jag definitivt vill läsa mer av.

Vill du också ta en tripp tillbaka till 80-talet och hjälpa till att lösa ett försvinnande - ja då passar "Nätter utan gryning" perfekt.