nskelistan

Wahlund, Nina

| 2024

Det r fullt s i leksaksverkstaden nr knasiga saker brjar hnda. Tomtenissen Chris springer runt och frsker lsa allt. Julen mste rddas! Men vad r det egentligen som gtt fel? nskelistan r en spnnande julberttelse om barns rtt att vara sig sjlva, om lrdomen att gra om och gra rtt, samt om konsekvenserna som uppstr av att frlita sig p stereotyper. Detta r Nina Wahlunds fjrde julbok. Illustrerad av Emma Wiklund.

St och spnnande julbok!
nskelistan av Nina Wahlund, med illustrationer av Emma Wiklund, r som en varm och inkluderande julvrld. Det som genast slr mig r hur fint boken lyckas kombinera ett enkelt sprk med bilder som verkligen br berttelsen. Illustrationerna r inte bara juliga och stmningsfulla, de visar ven tomtenissar med olika hudfrger och funktionsvariationer, vilket gr att barnen fr knna igen sig i mngfalden.

Texten r lagom lng och det gr lsningen behaglig bde fr mig och mitt femriga barnbarn. Vi kunde stanna upp vid bilderna, prata om detaljerna och nd hlla kvar spnningen i berttelsen. nskelistan r en st och vlbalanserad julbok som lyckas frena tradition med nutida vrderingar, precis den typ av berttelse jag grna plockar fram i december.