När tomtarna vaknar

Hultgren, Lena

| 2018

Flag from sv

8


I den här boken, som du får lyssna på eller läsa själv, får du veta vad en speciell tomtefamilj gör när de vaknar efter julen. Berättelsen är skriven på rim och innehåller en otrolig och rolig blandning av gammalt och nytt. Därför finns det ord och uttryck som den vuxna kan förklara för barnet som lyssnar. Illustrationerna är gjorda av Sara N Bergman. Hennes bilder är målande, beskrivande, fantasifulla och humoristiska med mängder av små överraskande detaljer.  Författaren Lena Hultgren har fått Svenska Akademiens pris för Läsgåvan, en serie läseböcker om den lilla figuren Mini. Hon har också fått SKAPS musikpris samt Sveriges Läromedelsförfattares Förbunds pris Lärkan. Lena skriver både verklighetsnära och fantasifulla böcker som ger läsglädje samtidigt som de väcker känslor av olika slag.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Bokfrun

2020-03-21

Betyg

När tomtarna vaknar är en otroligt fin bok med väldigt fina och roliga illustrationer.
Det var nästan så att jag önskade att det var dagen innan julafton, stora snöhögar ute och snöflingor som faller från himlen, vi Sitter nersjunkna i soffan och läser den här boken.

Boken är på rim, vilket jag tycker är roligt när det kommer till barnböcker.

Tittar man noga på bilderna så kan man hitta både det ena och det andra.

Dottern tyckte verkligen om boken precis som jag gjorde.
Alla barn som gillar tomtar och nissar borde läsa den här boken där de förbereder inför jul.

Jasmina <3

2019-12-02

Betyg

Så vackert skriven💜💜💜💜💜

G

Gustavs Bokhylla

2019-11-19

Betyg

Detta var en fin och rolig bok med mycket humor. Man blir överraskad. Det är både traditionellt och modernt. Mysigt att få följa nissarna och se vad de gör under och efter jul.

V

Villivonkansbooks

2018-12-25

Betyg

När tomtarna vaknar är en fin och lite annorlunda berättelse om tomtar. I den får vi veta vad tomtarna gör när de inte firar jul. De visar sig både käka pizza, träna på gym och slå in klappar. Boken är skriven helt på rim, vilket gör den väldigt rolig och lätt att läsa. Texten är skojigt skriven och framkallar en del skratt. Illustrationerna är utsöta med mängder av roliga små detaljer. Det är en bok som både sonen och jag gillade mycket. Det är kul att få se en ny del av tomtarnas liv! Boken riktas mot ålder 6-9 år och där känns det som den passar in fint!

Betyg

Åh, den här är totalt i min humor och när barnen blir nog gamla kommer den här att läsas mycket, det tror jag. Jag har provat att läsa den för 3,5-åringen och även om han gillar bilderna så är han lite för liten fortfarande.

Jag gillar bilderna och jag fullkomligt älskar att den är på rim. Det blir lite Viktor Rydbergs Tomten över den, bara det att den är modern och för en annan sorts publik. En fantastisk idé kan vara att varva dem i läsningen.

Det står att den är i ålderspannet 6–9 och jag kan tänka mig att man kanske måste vara runt sexårsåldern för att börja uppskatta den, men sedan finns det ingen hejd. Jag visade den för min mamma som är 64 och hon tyckte också om den.

Som skrivet innan gillar jag bilderna, och det finns så mycket roligt att upptäcka på varje uppslag. Dessutom är Sara N Bergmans tomtar jättefina och alla bilder överlag är toppen. Kanske skulle vilja klaga lite på att det finns en pinup-grävling i grävlingverkstaden, för det tycker jag är onödigt, men i övrigt ingenting.

Språket är roligt och påhittigt och många gånger är det inte det som jag tror som blir rimordet, vilket är ännu roligare.

Barnboksfamiljen .

2018-11-23

Betyg

Denna julberättelse är en rolig blandning mellan en traditionell berättelse med Tomten, Tomtemor och tomtenissarna.
Men samtidigt så har den en modern twist nämligen - vad gör de när det ej är jul?
På rim får vi följa en berättelse när julen är slut och alla är ruskigt trötta på julmat - så då blir det pizza!
Och när det är dags för att skicka tomtekläderna på tvätt får de fel kläder levererade tillbaka - så de blir en brokig skara tomtenissar klädda som superhjälte, ballerina, nyckelpiga osv.
Genom otroligt fina illustrationer får vi följa nissarna under deras vardag och historian avslutas med att hela gänget drar på solsemester med släden men lovar att komma tillbaka i lagom tid för jul.

En rolig annorlunda julsaga alltså. Hela boken är skriven på rim och det tycker jag Lena Hultgren lyckas bra med. Att skriva en bra bok på rim som barnen också tar till sig verkar vara en konst, men hon lyckas. Rimmen är välskrivna samtidigt som texten är konkret så det blir lätt för barnen att hänga med i sammanhanget.

En rolig, lite tokig men stämningsfull berättelse.

Gullis lästips

2018-11-17

Betyg


Har du som jag alltid undrat vad tomtar gör mellan varje jul? I boken "När tomtarna vaknar" får vi ta del av en speciell tomtefamilj gör när de vaknar efter julen.
🎅🏻
Berättelsen är skriven på rim och vers och innehåller en otrolig och rolig blandning av gammalt och nytt. Därför finns det ord och uttryck som den vuxna kan förklara för barnet som lyssnar. Att skriva med rim är bra för barns språkutveckling. illustrationerna är helt otroliga välskapade, målande, fantasifulla och roliga med små överraskande detaljer som den humanistiska händelsen som när tomtenissarnas får fel kläder tillbaka från tvätteriet.
🎅🏻
Det här är en mysig och rolig bilderbok som passar ypperligt som högläsningsbok. Med det detaljerade bilderna upptäcker man nya saker i bilderna varje gång man läser boken.

@barnbokstips

2018-11-10

Betyg

När tomtarna vaknar är en helt underbar bilderbok på rim. En berättelse om vad tomten och hans nissar gör när det inte är jul. Illustrationerna är helt underbara! Det här blev en favorit direkt! Köp den! Låna den! Författare Lena Hultgren
Illustrationer Sara N Bergman
Idus förlag