''För länge sedan fanns en supercool drottning som hette Margareta. Retstickan Albrekt kallade henne kung byxlös, men det skulle han få ångra. Margareta låste in honom i finkan och blev sedan drottning i både Sverige, Norge och Danmark. Tre länder på en gång, det gick väl ändå inte? Jodå, inget var omöjligt för tuffingen Margareta. Girl Power!''Berättarröst: Lill Lindfors Lättsam och lärorik saga om drottning Margareta, som ingår i Boksmarts serie 'sagolik historia'. Med humor och värme, så lär sig barnen (och vuxna) svensk historia under godnattsagan.Sagor i serien om svensk historia: 1. När Maggan tog makten - en sagolik historia om drottning Margareta (1300-tal)2. När Gustav blev kung - en sagolik historia om Gustav Vasa (1500-tal)3. Lejonet från Norden - en sagolik historia om Gustav II Adolf (1600-tal)4. Flickan som inte ville bli drottning - en sagolik historia...
@barnboksfamiljen på instagram
2018-12-08
Vi gillar alla böcker i denna sagoserie med historisk kunskap inbyggt.
Varje bok har än så länge förmedlat kunskap om en specifik svensk kunglighet på ett humoristiskt sätt via bilderbokens berättelse.Sjölander lyckas skriva en roliga och lärorika böcker som fångar både barn som vuxen.
Samtliga delar i serien är sådana böcker som I (5 år) regelbundet väljer som nattningsböcker vilket brukar vara ett säkert kort på att barn gillar böckerna. Tråkiga böcker räcker med att bli lästa någon enstaka gång. Men dessa sagolika historier har vi i vår familj läst otaliga gånger och uppskattas av barn och föräldrar - samt mormor när hon är på besök!
Här har paret Sjölander dammat av de gamla historieböckerna om Sveriges historia och lyfter fram kvinnors roller i historien. ”När Maggan tog makten - En sagolik historia när drottning Margareta” är andra boken om en av alla kvinnor genom historian som behöver lyftas fram och synliggöras. Det är dags att Maggan och andra starka kvinnor att slå hål på myterna om det manliga styret i Sverige!
Detta är en lättsam och lärorik saga med lättläst och enkel text som både är informativ och humoristiskt skriven med ett modert språk. Tillsammans med det detaljrika, roliga och färgrika illustrationerna är det en härlig sagobok och historiebok i ett, där både text och bild är lärorik och ger både unga och äldre läsare kunskap.
Nu tycker jag dock att det är dags att Maggan och andra starka kvinnor ska ta hål på myterna om det manliga styret i Sverige och att det skrivs fler blcker om kvinnligt styre genom tiderna!
Jag önskar bara att alla historieböcker var skrivna på detta underhållade sätt så hade kanske något att historielektionernas fakta fastnat...
Böckerna i serien ”Sagor om Svensk historia” passar ypperligt som högläsningsböcker och passar att diskutera under och efter läsning. De är sagolika historier för dig mellan 3-115 år.
Utöver de olika kungligheternas berättelser får man ta del sv lite extra fakta och i slutet av varje enskild bok kan man läsa om andra viktiga och lärorika fakta som hände under det århundradet.