Northern lights

Pullman, Philip

| 1998

Flag from en

'Without this child, we shall all die'. Lyra Belacqua and her animal daemon live half-wild and carefree among scholars of Jordan College, Oxford. The destiny that awaits her will take her to the frozen lands of the Arctic, where witch-clans reign and ice-bears fight. Her journey will have immeasurable consequences far beyond her own world.

L

2021-09-16

Den var bra men sorglig fr att s mnga dog och blev galna. Sophie 10 r

Johanna Sderberg

2020-04-13

Kunde inte vnta p nsta ssong av nya tv-serieversionen s jag blev tvungen att friska upp minnet kring den hr historien direkt efter sista avsnittet av frsta ssongen. Toppbetyg!

Johanna Sderberg

2020-04-13

Lste nyss om denna guldskimrande prla. Lika bra som nr jag jag lste den d den kom ut fr en lng evighet sen!

Erik Horizon

2018-01-02

Inte alls lika bra som frsta boken

Erik Horizon

2018-01-02

Spnnande historia och intressant id med daimonerna som r en del av mnniskornas sjlar

B

Bjarne Johansson

2017-12-17

Spnnande

Amanda - Lsbulle

2017-03-16

Precis som i frra boken s kommer den igng ordentligt frst p slutet, och fr med mig i bde knslor och engagemang. Det r mer trgstartat i brjan, och jag har under lng tid i boken svrt att se vad huvudpersonernas egentliga ml r. De bara vandrar, planlst, mot diffusa ml, fr att s smningom kunna stta ihop med personer eller tillfllen dr historien kan ta ytterligare fart. Det knns som en typisk mellanbok p det sttet. Frsta boken hade sin tydliga strid och dr hade Lyra ngot att frska uppn, nu r hon inkastad i en vrld utan att veta vad eller hur hon ska ta sig vidare. Det r som en lng transportstrcka mot slutfighten som jag antar kommer att ga rum i nsta bok. Berttelsen hettar till och blir riktigt bra stundtals, men det hller inte fr att vara intressant hela vgen in i ml. Jag antar att det som hnder i den hr boken kommer klargras i sista, och d kanske den hr makes more sense, men just nu kndes den lite "jaha". Bra, men inte i klass med frsta boken.

Amanda - Lsbulle

2015-10-14

Den hr boken bevisar s bra varfr young adult och ungdomsfantasy r den allra bsta av genrer, och att en bok kan tilltala flera olika ldrar - utan att behva vara ett dugg barnslig eller simpel. The Golden Compass handlar om Lyra, en ung flicka som kastas in i ett ventyr hon aldrig skulle kunna drmma om. I Lyras vrld, som r en parallellvrld till den vi knner som vr egen, fds alla mnniskor med en deamon, en djurliknande varelse som fljer dig frn din fdelse till din dd och r din bsta vn, din sjl. Ett vinstdrivande fretag som sprungit fram ur den kyrkliga rrelsen brjar experimentera med det band som knyter mnniskor till deras deamons - och gr laboratorieexperiment dr de sker skilja mnniska och deamon t. Detta skulle kunna jmfras med att i vr vrld frska skilja ett huvud frn en kropp och sedan f kroppen att fortstta leva: experimenten r extremt ohumana och lockar fram en enorm skrck bland barnen som frs bort fr att bli testobjekt. Lyras vn Roger frsvinner en dag, och Lyra misstnker direkt att han bortfrd fr att bli "beskuren", frnskuren frn sin sjl, sin deamon. Hon mste gra allt i sin makt fr att finna Roger, och de andra barnen, innan det r fr sent.

Trots att Lyra r s ung knns det aldrig barnsligt, eller fjantigt. Hon r naiv i sitt stt att tnka och handla, men p ett rimligt stt. Hon r ocks en naturlig ledare och duktig p att komma p ider och styra folk dit hon vill, och ven den egenskapen r helt perfekt fr hennes karaktr och lder.

Boken beskriver mnga vuxnas ofattbara ondska - de experimenterar p barn fr egen vinnings skull och fr "mnsklighetens bsta", och gmmer sig bakom lgner och vrldsordningar - och barns ofrstelse infr detta. Vilka vertramp vuxna mnniskor kan gra sig skyldig till s enkelt, genom barns blinda frlitelse p att de vuxna alltid vet bst.

Boken r helt underbar p s mnga plan, och minst lika sorglig och gonppnande. Krleken som beskrivs r s stark, och det r inte krlek mellan tv lskande personer: utan ett barns intensiva krlek till vrlden runt omkring, till djur och till de ting som behandlar dem vl. Lyras band till panserbjornen Iorek r tillexempel alldeles hjrtskrande vackert. Samma gller beskrivningen av det sjlvklara bandet till Pantalaimon, hennes deamon. Wow!

Ulla Englund

2013-03-30

ALMA-pristagarens trilogi Den mrka materien bestr av Guldkompassen, Den skarpa eggen och Brnstenskikaren. Den frsta boken r rysligt otck emellant men bra och spnnande. Uttrycket ?anbarisk energi? anvnds dock alltfr ofta och som vanlig strs jag av upprepningen.

Ebba Nilsson

2012-08-06

Intressant, ska definitivt lsa om den!

Karin Sder

2012-06-11

Blev besviken p filmen fr mnga r sedan och har drfr inte lst boken. Frrn nu. Boken r jag INTE besviken p! :-)

Cindy Kempe

2012-03-08

Jag tycker att ven andra delen i den hr berttelsen r fascinerande och spnnande och jag strcklste boken. ven om boken inte gr in p djupet av allt knns den inte ytlig. Ser fram emot att kasta mig ver nsta del!

Cindy Kempe

2012-02-19

Mycket lsvrd och spnnande trots att jag sett filmen innan. Det hr r en ungdomsbok, men jag tycker att den kan lsas av alla ldrar. Den har ven ett strk av humor som jag gillade. Barns logik r ngot som ofta underskattas, men i den hr boken tas bde den och barns rakhet i beaktning.

Fatima Andersson

2012-02-04

Jag hade svrt att komma in i boken och tyckte att den tom var trkig. Filmen blev jag dock vldigt frtjust i!

Ellenor Larsson

2012-01-16

Tyckte boken var lite vl utdragen och lngtrkig ibland. Kom p mig sjlv med att tnka p annat eller nska att boken snart skulle ta slut. Bttre mot slutet dock som tur var, riktigt spnnande d :)

V

Vilda S

2012-01-02

Jag lste den hr nr den fortfarande hette Northern lights fr att jag lst att JK Rowling insprierats av His Dark Material-trilogin. Alla 3 bckerna r fantastiska.

Kamali 

2011-10-23

S fantastiskt bra r denna att jag tar risken att utse den till ngot bttre n samtliga Harry Potter- bcker. Och dom r nd sjukt bra!

Kamali 

2011-10-11

S jvla bra!

Iris Eriksson

2011-07-09

smre n ettan, helt klart men bttre n trean.

Ida

2011-03-29

Bra ventyrsbok. Lste den p engelska, vilket inte gav ngra svrigheter.

Ida

2011-03-29

Tycker boken r aningen bttre n frsta. Mer karaktrer att flja, det blir mer spnnande och man fr en strre frstelse fr stoft och Lyras vrld.

H

Hannqh

2010-10-29

Fantastisk ungdomsbok!

L

Lena Ulln

2010-03-08

Bra historia, men Lena nyman blir lite jobbig att hra p.

Michael Bafford

2009-11-17

Hller inte med Bellan. Jag tyckte del 1 var den bsta, 2:an mycket bra och 3:an en besvikelse.

Bellan

2009-08-04

Den r mycket bttre n ettan och jag lngtar till nsta

Madelene Helgesson

2009-07-30

Denna bok r spnnande och magisk, med en mrk och tankevckande underton. Struntar man i det dolda budskapet gentemot kristna r detta en mycket underhllande bok.

Bellan

2009-07-29

Spnnande och sorglig = jttebra

Elin Lundkvist

2009-07-14

Fast frn frsta brjan... hela triologin r underbar

Josefine Larsson

2009-06-30

Som bar barn det denna bok som fick mig att brja skriva egna noveller om fantasifulla vrldar som Lyras,

Den har verkligen lagt grunden fr fr mycket av min kreativitet, alla frldrar borde fresl den hr boken fr sina barn =)