Norrtullsligan

Wgner, Elin

| 1994

Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors liv i förra sekelskiftets Stockholm. Norrtullsligan handlar om kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmys vänskap, yrkesliv och förälskelser. I deras delade rum på Norrtullsgatan spirar upproret och längtan efter ett annat sätt att leva. Norrtullsligan utkom första gången 1908 och var Elin Wägners debutroman och stora genombrott. Den här utgåvan har förord av Annika Lantz och efterord av Boel Hackman.

Ewa H

2025-02-26

En uppfriskande pminnelse om hur svr situationen var fr kvinnor i brjan av 1900-talet. Med ett galghumoristiskt sprk berttar Wgner om livet fr kontorsarbetande unga kvinnor i Stockholm: dlig ln, dligt boende, ingen rstrtt bl a. Tnk om...

Ulla Englund

2019-07-21

Bokcirkelbok augusti

Nina Fors

2015-08-11

Fantastiskt sprk, rolig, uppkftig och kvick.

Alexandra Wahlstrm

2014-08-13

S fort jag slog igen Norrtullsligan skmdes jag fr att jag inte lst den tidigare. En knsla snabbt fljd av gldje ver att jag lst den nu. Kort men oh, s bra!

Ruth Lezz

2012-06-10

Aktuell ven 100 r efter att den skrivits, men r tacksam fr att kvinnlig rstrtt infrts sedan dess.

eva arkelid

2011-07-12

Vilken gullig bok lite naiv trs inte ta ut svngarna riktigt och det r inte s konstigt boken r skriven 1908.Den handlar om flickor som arbetar p kontor i Stockholm och delar bostad.deras dliga lner och hur de blir behandlade av arbetsgivaren.
Den r till viss del verfrbart till dagens samhlle med lga lner fr kvinnor och bostadsmarknaden. Boken ingr i Stockholm lser.

Majja Star

2011-03-14

Jag finner ofta mig sjlv bli frvnad nr jag lser bcker frn brjan av 1900-talet, frvnad ver
den underliggande humorn som kan ligga och lura i texterna. Efter att ha blivit tvingad att lsa s kallade
"klassiker" blir det en helt annan upplevelse att verkligen lsa bcker som de hr.
Det gr mig glad!
Jag har massor kvar att lsa!

Dessa underbetalda kontorister delar allts lgenhet och har ont om pengar. Man knner hur deras vnskap p ngot stt
gr att de skmtar sig igenom de svra tiderna och ger dem en, ibland, hygglig vardag nd.
De befinner sig i den bistra verkligheten som sger att kvinnan ska frsrjas av mannen d
kvinnans ln r ungefr hlften av mannens om hon vljer att jobba. Men om hon inte har ngon man som frsrjer henne
d? Tnk att ha som tyngd p sina axlar att hitta en man som ska frsrja en resten av livet innan man blir fr
gammal och oattraktiv s att ingen vill ha en.
De slavar och r nd oberoende vilket r sknt men samtalen gr ofta t "tnk om man hade ngon som tog hand
om en hllet" vilket r lite trkigt. Jag hade velat ha lite mer revolution men det kanske skulle vara fr mycket begrt
gllande detta mne i brjan av sekelskiftet.

Sprket r snabbt och skert. Lite uppkftigt p ngot stt.

?Vi hade en verddig sup, stmningen blev hg, Baby fick fram Levertin och deklamerade mellan smrgsarna. Sedan slckte vi lamporna, fick ljus i ampeln och rkte andktigt var sin cigarett."

Jag gillar att boken r skriven i lite mer kserande form utan att det knns krystat.
Det inspirerar mig som faktiskt jobbat med en del sdana texter p senaste tiden INNAN jag brjade lsa den hr
fina lilla boken. S det var lite sammantrffande.

mnet r aktuellt nnu, 100 r senare!!!Helt jvla otroligt!
Det finns mycket roligt i boken och mycket som r igenknnande och gr att det vxer feministhorn i pannan.
Bonaden ver inventionssoffan "Lr dig lida utan att klaga!"

"Nu gr verklassen p Operakllaren! Och s somnade vi."

Trffande:
"Jag har trffat p en, som uppskattade mitt mnniskorvrde, och han gjorde det inte heller."

Kribba Ericsson

2011-02-12

Fantastiskt rappt sprk fr att vara en bok skriven fr ver 100 r senad. Hade lite svrt med vissa meningsbyggnader i brjan, men sen gick det bttre. En mycker charmig och vlskriven bok om ett fortfarande aktuellt mne.
Frordet an Annika Lantz blddrade jag dock kvickt frbi.