In May 2013, Glenn Greenwald set out for Hong Kong to meet an anonymous source who claimed to have astonishing evidence of pervasive government spying and insisted on communicating only through heavily encrypted channels. That source turned out to be the 29-year-old NSA contractor and whistleblower Edward Snowden, and his revelations about the agency's widespread, systemic overreach proved to be some of the most explosive and consequential news in recent history, triggering a fierce debate over national security and information privacy. As the arguments rage on and the government considers various proposals for reform, it is clear that we have yet to see the full impact of Snowden's disclosures.Now for the first time, Greenwald fits all the pieces together, recounting his high-intensity ten-day trip to Hong Kong, examining the broader implications of the surveillance detailed in his reporting...
2019-02-22
Glenn Greenwald - Storebror ser dig
Lärdomar:
- USA (genom NSA) samlar in ALL elektronisk kommunikation som sker överallt för att ge USA ekonomiska, politiska, militära, "andra" fördelar och för att kuva folket.
- Insamling genom: sateliter, us-företag, intensivt us-uk-can-aus-nz-samarbete, andra länders allianser, kabelavlyssning, intensiv elektronisk realtidsövervakning av din mobila enhet (som pc-programmet netbus på 1990-talet), manipuleringar av nya servrar/routrar, hårddiskavläsning (spegling), skärmavläsning av din dator från rummet intill.
- NSA kan kapa och avlyssna din mobila enhet även om den är avstängd.
- Alla stora amerikanska IT-bolag som apple, facebook, at&t, microsoft, google, yahoo mfl lagrar all elektronisk kommunikation i servrar som tillgång för NSA.
- All elektronisk trafik avlyssnas, så Snowden chattar med program som krypterar trafiken över internet.
- Information om alla dina telefonsamtal, längd, kontakter, tid ger mer information än samtalens innehåll.
- Alla bank- och korttransaktioner samlas in.
- Sjukjournaler samlas in.
- All information i din mobila enhet samlas in.
- NSA hackar alla slags datasystem, servrar, mobila enheter för att plantera program och/eller hämta information.
- NSA positionerar dig med din mobiltelefon.
- Snowden transportera stora mängder data på krypterade usb-minnen.
- Snowden använder dataprogrammet PGP (pretty good privacy) för "säker" kommunikation och kryptering.
- Känslig data på en dators hårddisk ska krypteras och datorn ska aldrig kopplas upp på internet eller andra nätverk.
Egen reflektion:
- Att läcka information om sådan här övervakning gör den paranoide ännu mer paranoid, den ängsliga internetanvändaren ännu ängsligare, varför man kan ana avsiktlig läckning från NSA och USA's ledning. Iscensatt och Snowden spelar med.
- Den kloke terroristen använder varken internet eller telefoni.
- Man känner nästan att ett av syftena med boken är "titta så bra vi är på att samla in data, och se här vad vi vet om dig."
- Amerikanska företags serverhallar utplacerade världen över lär gå NSA's ärenden, tex facebooks serverhall i norra Sverige.
- Varför skulle PGP vara säkert från NSA's övervakning?
- Upptäckten av krypterad trafik måste trigga NSA ännu mer.
- Greenwald spelar naiv, aningslös och tekniskt okunnig innan kontakten med Snowden, varför?
- Greenwald informerar läsaren om mycket och i slutet låter han oss veta att han jobbar för CIA.
2015-12-20
Oerhört nyttig läsning som ger en bra överblick för att kunna förstå vad som händer med all vår "privata" data. Vem som egentligen har rätt till den och varför.
I sin bok "No Place to Hide" berättar journalisten Glenn Greenwald om hur han blev kontaktad av visselblåsaren Edward Snowden, om hur de under ett antal dagar möttes på ett hotellrum i Hongkong och om de många läckta dokument som avslöjade omfattningen av NSA:s massövervakning.
Boken är uppdelad i fem kapitel. Det första handlar om de inledande kontakterna över nätet, hur Snowden upprepade gånger försökte få Greenwald att installera kryptografisk programvara för säker kommunikation och hur han till slut blev tvungen att gå via dokumentärfilmaren Laura Poitras. Andra kapitlet handlar om hur de möts på Snowdens hotellrum i Hongkong och hur de var tvungna att pressa tidningen The Guardian, som oroade sig över myndigheternas reaktion på läckan, till att publicera nyheten. Dessa kapitel ser jag som ren nöjesläsning – det är både spännande och personligt. Även om jag redan kan historien i grova drag så är det många nya detaljer som dyker upp.
Tredje kapitlet är en genomgång av de olika övervakningsprogrammen varvade med NSA:s egna fula slides. På sätt och vis är det den viktigaste delen av boken men det känns väldigt torrt och tråkigt att läsa. Fjärde kapitlet handlar om hur folk ändrar sitt beteende när de tror sig vara övervakade och att påståendet att "den som har rent mjöl i påsen inte har något att frukta" är rena dumheterna. Genomgången är förvånansvärt grundlig och Greenwald analyserar problemet ur många olika vinklar. Sista kapitlet handlar om myndigheternas försök att ställa de inblandade inför rätta, misskreditera dem och göra livet allmänt surt samt hur gammelmedia ofta går myndigheternas ärenden.
På det hela taget är det en intressant och läsvärd bok. Om man redan är väl insatt i ämnet kan dock boken mest kännas som en upprepning.