Nina i ettan

Gunér, Emi

| 2020

"Jag säger upp mig från att vara lillasyster!" "Det är väl inget jobb", säger Julia. "Nähä, men jag säger ändå upp mig!" säger Nina bestämt och ser hur det rycker i mammas mungipor. Är det sant? Håller hon på att börja skratta åt Nina NU? När hon verkligen menar allvar! Det här med att vara lillasyster är inte något som Nina fått vara med och bestämma om. När hon tänker på det blir hon rasande. För småsyskon är för små för allt: att gå på storbio, att vara ensam hemma, att åka tunnelbana själv. Det enda de är perfekta för är att gå och lägga sig först och att ärva sina storasyskons kläder. Men så berättar mamma något alldeles häpnadsväckande: hon har en bebis i magen! Förutom det här med att hon ska bli storasyster händer det lite andra grejer i Ninas liv. Hon börjar i ettan, får en ny lärare som är kille, hon får världens finaste Spanien-klänning och för första gången får...

@barnbokstips

2020-09-13

Alltså vi har missat de tidigare böckerna om Nina men som vi skrattat på vissa ställen när vi läst Nina i ettan av Emi Guner och med illustrationer av Loka Kanarp. Vi har läst om några meningar många gånger och skrattat varje gång. Gissa om min son blev glad när Nina svor en massa och han fick härma... Författaren skrev i brevet som kom med boken att ”Alla Nina-böckerna är skrivna med tanken att kapitlen ska vara katalysatorer som får igång samtal och tankar kring läsarnas egna liv.” Emi Guner har lyckats för vi har pratat om massa olika saker när vi läst om Nina som ju är störtskön, rolig, envis, påhittig och lite långsint. Boken är fint illustrerad i färg och jag tycker om illustrationerna. Bilderna gör att jag verkligen kan se Nina framför mig. Vår son har precis börjat ettan han med så igenkänningen var stor. En riktigt rolig och bra bok! Den finns även som ljudbok och då gissar jag att övriga böcker i serien också gör det! Får bli att lyssna på i bilen framöver.

Rolig, gripande & snyggt illustrerad!

Philip 8 år:
Mamma och jag läste boken Nina i ettan. Den handlar om Nina och hon ska börja ettan. Vi har läst flera av Nina-böckerna och de är bra. Jag tycker om bilderna och Nina gör sånna saker som jag gjort.

Nina ska få ett syskon så hon ska bli storasyster. Det tycker jag verkar roligt. Nina har också fått en fin Spansk klänning av sin pappa.

AC (mamma):
Nina-böckerna är fina och det är böcker man kan känna igen sig i. Det är fina färgglada bilder i boken och vi kan se Nina och hennes situationer framför oss.

Man märker att Philip känner igen sig mycket i de situationer som uppstår. Det är inte alltid helt lätt hur man ska bete sig med kompisar, hur det är på utflykter, att det kan knorra i magen och vad betyder det? Att få ett syskon är också en stor grej och att gå från att vara yngst till att vara mitt emellan.

En varm och fin bok som kan läsas fristående.