När stjärnkrögaren Nils-Emil Ahlin berättar matminnen och bjuder på sina allra bästa recept, handlar det om Hav, Husmanskost och Himlajord. Havet hör ihop med strömming. Ingen sjunger strömmingens lov som Nils-Emil. Husmanskosten utgör den omsorgsfullt smaksatta och vällagade basen. Och Himlajord sjunger Nils-Emil själv gärna för sina gäster; den står för just sådan välkomnande livsglädje och opretentiös trivsel som är Nils-Emils speciella signum. I år firar Nils-Emil 50-årsjubilem som en av de mest folkkära krögarna. Han är född i en arbetarfamilj i Hedemora som nummer sex i en syskonskara om nio barn och får med tiden såväl kungligheter som näringslivselit och kulturelit som stamgäster på sina krogar. Berättelsen om Nils-Emils liv är dels en ovanligt glädjefylld svensk klassresa, dels en vänligt skvallrig rapport från kändisvärlden.
Visa mer
Recensioner
Bli först med att recensera denna bok