Nextopia : livet, lyckan och pengarna

Dahlén, Micael

| 2008

Flag from sv

161


SUCCÉN FORTSÄTTER - NY UPPDATERAD UPPLAGA Hur kan grapefruktjuice smaka apelsinjuice? Varför är man lyckligare före giftermålet än efter? Hur kunde iPad utses till världens bästa pryk innan den nått handeln? Svaret är förväntningar. Förväntningar har också lett till att imorgon blivit viktigare än idag. I en tid när allt är tillgängligt har vi blivit allt mer intresserade av vad som väntar runt hörnet. Fler än 100 000 människor världen över har fascinerats av Micael Dahléns teorier om Förväntningssamhället. Här återfinns succéboken NEXTOPIA i en uppdaterad utgåva, med ny statistik och nya exempel. Micael Dahlén är författare, föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Professor blev han redan vid 34 års ålder. Han har skrivit sex böcker, där de tre mest kända är Boxen, Monster och Nextopia. Hans böcker har nått en global publik i länder som USA, Ryssland, Brasilien,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Ständigt ökande förväntningar har lett till att imorgon blivit viktigare än idag. Att vi blivit mer intresserade av vad som väntar runt nästa hörn än vad som händer här och nu. Vi har byggt upp ett förväntningssamhälle där vi rusar mot nästa dejt, nästa jobb, nästa grej.

I boken skriver Dahlén om vårt förväntningssamhälle där det finns gott om möjligheter att bli lycklig, samtidigt som det aldrig tidigare varit svårare att förbli lycklig. Vi strävar hela tiden mot ett nextopia som lovar att nästa vad-som-helst är bättre än allt vi tidigare upplevt. Varför? För att människan har en grundläggande drivkraft att hela tiden sträva längre fram och det är detta som för människan och evolutionen framåt, menar Dahlén.

Jag tycker att boken är både tänkvärd och intressant men personligen saknar jag ett kapitel som tar upp eventuella problem med att leva i ett förväntningssamhälle och koppla sin lycka till konsumtion. Men det kapitlet tillhör kanske en annan framtida bok, vilken jag förväntar mig kommer vara betydligt bättre än alla tidigare böcker jag läst. ;-)


Läs en längre recension av boken här:
http://minimalisterna.se/nextopia/

emilie johansson

2014-05-18

Betyg

Han får verkligen fram sin poäng och jag tänker redan på nästa bok jag vill läsa innan jag är klar med den här. Den var ganska intressant och repetitiv.

A

Anki Vincent

2013-07-20

Betyg

Gillar denna typ av böcker, intressanta ämnen och trevligt språk.

Natalie Nordström

2013-02-03

Betyg

Intressant läsning då jag anser mig själv leva i förväntningssamhället. Det finns en morgondag och den är alltid bättre. Nextopia förklarar hur vi människor lever för framtiden, hur vi tänker, hur lyckliga vi är och hur vi konsumerar.

FranZone c”,)

2012-12-31

Betyg

Hoppades på mer svensk info, nu blev det mest amerkikanskt som "Freakonomics" eller "Blink"...

Ruth Lezz

2012-08-22

Betyg

Enligt den här boken fungerar vi alla som barn på julafton, väntan på paketen är en stor del men om förväntningarna överträffade innehållet blev man besviken. Jag blev lite besviken då Micael Dahlens framträdande i media gett mig höga sådana.

Linda Nilsson

2012-07-23

Betyg

Bra tankar men väl utdraget för min smak, lite väl mycket av samma sak.

Martin Fabian

2011-07-29

Betyg

Författaren tar forskning som riktiga psykologer har kommit fram till och tolkar den lite för mycket åt det håll som han finner lämpligt istället för att presentera de undersökningar han rikligen åberopar utförligare, gärna med skalenliga, eller åtminstone säga att så inte är fallet, diagram..

Med denna invändning sagd, så finner jag den ändå mycket intressant; en stark skildring om hur vi tenderar att leva för framtiden men aldrig i nutiden.
Skulle dock rekommendera att läsa den med det analytiska sinnet påslaget. Läg gärna först en bok som är skriven av någon som jag anser mer neutral, Lyckoformeln el Snubba på lyckan, eller varför inte M. Seligman som han ideligen citerar, direkt el. indirekt.

Mattias Renström

2011-01-03

Betyg

En underhållande bok med massor av exempel att känna igen sig i. Den är lättläst och lättförstådd, men ganska tjatig. Trots olika namn avhandlar de flesta kapitel i princip samma sak. Dock den bästa faktapocket jag läst hittills!

Ullis N

2010-11-12

Betyg

Riktigt roligt att läsa, men det blir lite upprepningar ibland.
Han måste vara en riktigt cool föreläsare dock....

Marko Krejic

2010-08-01

Betyg

Håller med Kjell Åkes kommentar. Kul tankar, men ett roligare språk hade inte skadat. Ser fram emot hans nästa bok =).

Kjell Åke Hansson

2010-03-05

Betyg

Spännande tankar, bra insikter. Får jag önska mig något så är det ett spänstigare och skönare språk. Men å andra sidan är det inte frågan om skönlitteratur, så...