New Delhi - Borås: Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull
En alldeles fantastisk sann historia Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: ?Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken?. Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han. På konstskola i New Delhi lär han sig att teckna porträtt. Varje kväll står han i en park för att rita av människor och få ihop till brödfödan. Hans liv är fyllt av kontraster - ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som vill att han ska måla hennes porträtt. En kväll när Pikej som vanligt...
En välskriven och intressant bok, både om Pikej och om Indien. Jag hade tyckt att Lotta kunde fått kommit fram lite mer i boken, både om hennes längtan om Indien men också när hon var på plats och mötte Pikej samt hur hon kände när han kom till Sverige. En bok som skildrar att med tro, hopp och kärlek samt en del social kompetens kan man komma ganska långt. Och hade det inte funnits bilder med i boken hade man haft svårt att tro att berättelsen är sann.
2014-03-03
Under de senaste åren har jag stött på två böcker med Borås i titeln. Märkligt. "No I’m from Borås" av Ola Wong visade sig vara en fantasiskt bra bok om Kinas 1900-talshistoria. Per Anderssons "New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige" förklarade kastsystemet i Indien bättre än någon annan bok jag läst.
Så kan det gå, att man upptäcker något helt annat än man förväntar sig av en ovanlig boktitel. Indien på 1970-talet, då Pikej är en ung man, genomsyras då som nu helt av kastsystemet. Officiellt är kastsystemet avskaffat men i praktiken bestämmer det allt. Pikej föds som oberörbar och detta påverkar varje del av hans liv. Hans berättelse om detta lär mig mer än någon faktabok.
På osannolika vägar hamnar han på en konstskola i New Delhi och en dag när tecknar porträtt på gatan så möter han en blond ung kvinna, Lotta. En profetia när han var ung har förutspått att han ska gifta sig med en icke-indier. Kan det vara hon? Pikej är övertygad om det men Lotta måste resa tillbaka till Borås, där hon bor. Han har inte råd med en flygbiljett så Pikej bestämmer sig för att cykla till Sverige.
Hans cykelfärd genom Afghanistan, Iran och Turkiet är spännande att läsa om men det är ändå Pikejs uppväxt i Indien som oberörbar och hur det på ytan kaotiska Indien fungerar under ytan som stannar kvar hos mig efter läsningen. Efter många strapatser hamnar Pikej i Borås, där han blivit kvar sedan dess och har arbetat som teckningslärare, nu är han pensionär.
Vilken helt otrolig och fantastik berättelse, som saga och ändå är den sann. Jag tänker att denna fantastiska man tog sig från Indien till Borås, inte bara med hjälp av sina benmuskler utan nog främst med hjälp av tro, hopp och en enorm social kompetens och ett gott hjärta. Tänk om han hade låtit bitterhet och hat gro ur barndomens utanförskap istället för att odla kärleken. Då hade historien inte slutat lika bra.