Nemesis

Roth, Philip

| 2015

Flag from sv

47


Den heta krigssommaren 1944 drabbas New Jersey av en polioepidemi. Unga människor insjuknar, förlamas, några dör. Invånarna i Newark är förtvivlade. Ingen vet hur sjukdomen sprids, desperationen och ilskan tilltar. Möjliga syndabockar finns plötsligt överallt.Så inleds Nemesis, romanen som sätter punkt för Philip Roths författarskap. I centrum av handlingen står den rättrådige fritidsledaren Bucky Cantor, som blir alltmer påverkad av poliokrisen. Han slits mellan viljan att göra det bästa för stadens unga och förmaningarna om att tänka på den egna hälsan. Vilket val är det rätta? Bucky Cantors liv blir ett svar på den frågan.Så läggs grunden för en amerikansk tragedi som bär på den ödesdigra dramatik som kommit att känneteckna Philip Roths sena författarskap. Nemesis är en avskalad och klassisk skildring av ett människoöde som krockar med de oförutsebara omständigheter som...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Josefine Lind

2016-08-16

Betyg

Otroligt bra drama om skuld utan ett påklistrat psykologiserande. Vad huvudpersonen måste gå igenom och tvingar sig själv att gå igenom får en att tänka på vad man utsätter sig själv och andra för - och varför.

Nina Gustafsson

2016-04-30

Betyg

Hur kan en Gud tillåta polio undrar Bucky. Mycket välskrivet om ett polioutbrott i USA under andra världskriget där fritidsledaren står i fokus. Och hur ska man göra för att inte få sjukdomen? ?

Josefine Ejebjörk

2014-05-02

Betyg

Började bra och intressant, sen blev det ganska utdraget.

P

Petter Skoglund

2011-02-25

Betyg

Ibland är det varmt ute, då är det bra att vara stark. Ibland dör folk i krig, eller av värme, eller är det polio? Hur muskulös eller förlamad man än är kan man lida. Självömkan rås inte på av några omständigheter, något som Roth långrandigt och via lösa associationer vill jobba in i sina läsare. Man mår bättre av att lyfta hela boken 280 gånger än att lyfta dess 280 sidor individuellt. Det blir mindre lidande så.

Kristina Wiklundh

2010-11-20

Betyg

En helt fantastisk historia av en av mina favoritförfattare