De stora memoarerna ligger ständigt på salongsborden. De skarpa och skapande tankarna. De heroiska besluten. De omvälvande politiska skeendena. Allt det Intressanta, Viktiga, Betydelsefulla.
Mina berättelser växer ur något annat. De växer ur de händelser och impulser - ibland tvivelaktiga impulser - jag i ögonblicket tagit på allvar, med konsekvenser jag inte kunnat förutse.
På vägen från missionshuset i Småland, över stenrösen och genom skogen ut i världen, har jag oupphörligt letat efter ett kvinnoliv med kärlek, närvaro och frihet och plötsligt, efter många år, upptäckt den människa som hela tiden funnits vid min sida.
Förvånade och skakade av livet och döden fick vi äntligen syn på varandra.
MARGARETA STRÖMSTEDT
De första berättelserna var helt okej men sen vart det bara så där.
Men det var en liten nätt bok på ett antal sidor.
Sammanfattningsvis så ger jag denna lilla bok en 3a =)
De första berättelserna är en femma, resten är bra men inte lika fantastiska som de första - därför blir slutbetyget en fyra. Margareta Strömstedt gör nedslag i sin livshistoria, och skapar av det ibland alldeles fulländade berättelser. Mycket bra, rekommenderas!
Nakna, utlämnande berättelser - flera av dem ur ett genusperspektiv.
"Naken under kappan" gav mig mycket att tänka på.
Jag tyckte mycket om den här boken, men undrar hur det känns för hennes barn att läsa om otrohet etc.
Boken börjar med några mycket starka noveller som berör smärtsamma minnen i författarinnans liv (född 1931). Så modig hon är, tänker jag, som vågar skriva om detta. Men fortsättningen är inte lika stark och hennes brottning med kvinnorollen känns inte särskilt aktuell för senare generationers kvinnor. Lättläst bok.
Varma och kloka Margaretha Strömstedt har skrivit en varm och klok bok. En bok som ibland är nästan smärtsamt utlämnande, men som ändå håller sig på rätt sida av gränsen.