Nästan allt om människan : evolutionen, generna, moralen och lite till

Frostegård, Johan

| 2008

Härstammar vi alla från Afrika? Hade Darwin rätt i det mesta trots att han inte visste något om genetik? Har vetenskapen svar på alla frågor eller finns det något att lära av Bibeln? Har människan en medfödd moral? Och skulle vi vara friskare med stenålderskost? 200 år efter sin födelse kastar Charles Darwins teorier ett oväntat ljus över kroppen, sjukdomar och vårt sätt att leva. Professor Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska Institutet är inte rädd för att både ställa och försöka besvara de stora frågorna och ger många goda skäl för såväl humanister, samhällsvetare som medicinare att med öppna sinnen läsa om evolutionen och det naturliga urvalet.

h4l h4rtl3y

2011-10-01

Det är egentligen en typ av böcker som jag tycker om; som hjälper mig att få perspektiv på tillvaron, för att uttrycka det dramatiskt. Men det kräver inte bara stor kunnighet och belästhet av författaren, utan också en kritisk distans till den egna värderingarna. Och är misslyckas författaren ganska kapitalt. Att boken är skriven av en professor (minsann på Karolinska universitet ...) hindrar inte att den måste granskas kritiskt - inte minst av förlaget/redaktören. Det är för mycket tyckande, för mycket godtycklighet, för mycket underligheter för att boken skall bli annat än en (svag) 2.a. Ämnesmässigt tycker jag den är riktigt intressant, och en annan insikt ger den mig.

Men läst istället "En kortfattad historik över nästan allting" av Bill Bryson, Klass-skillnad.