Martin får en svår start i livet när hans föräldrar lämnar honom och hans syskon. Fadern dör medan modern emigrerar till Amerika. Martin hamnar då under kommunens beskydd, eller snarare våld. För att uthärda de dåliga förhållandena tar han sin tillflykt till drömmarnas och skolans värld. Sammanlagt är han på tre fosterhem innan han beslutar sig för att rymma efter en misshandel. Handlingen är förlagd till Blekinge och tar sin början omkring sekelskiftet. Harry Edmund Martinson (1904-1978) räknas som en av våra stora författare och poeter under 1900-talet. Han mottog Frödingstipendiet 1947 och Nobelpriset i litteratur 1974 (tillsammans med Eyvind Johnson).
2025-01-13
så vackert språket någonsin kan bli på svenska. Berättelsen om den lille Martin som föräldralös får sitt uppehälle runtom i socknen är djupt gripande. Det behandlar en tid i Sverige som inte är särskilt avlägsen. Detta borde göras till obligatorisk läsning för svenska skolungdomar. Martinssons naturskildringar är magiska, kanske är han oöverträffad på just detta. Där Selma Lagerlöf ofta har en mytisk överjordisk blick, är Martinsson djup förankrad i jordens ofta krassa verklighet.
2024-03-03
Fantastiskt språk som fångar in en i denna intressanta men egentligen ganska tradiga berättelse. Mästerligt.
"ibland kommer den fullständiga ensamheten, ödsligheten; den där snörande sugningen som kippar efter anda och skrik.. en virvel av kall ångest"
Så lyder några rader ur "Nässlorna blomma" av Harry Martinson, som vi fick läsa när jag gick i sexan, vilket gjorde att jag sedan aldrig läst något av sedemera 1974 års Nobelprisvinnaren i litteratur. Sockenungen Martins utsatthet, ensamhet och känsloliv kom alldeles för nära min egen situation, även om de yttre omständigheterna var mycket olika.
För några år sedan såg jag en mycket bra TV-film om Harry, om hans starka längtan efter mamma, som försvunnit till USA, några år efter pappans död. Senare dör även hans storasyster och syskonen splittras. Men före dessa tragedier tycks Martin eventuellt ha fått uppleva några första goda år, till skillnad från mig, som slungades ut i rymden och blev en känslomässig Aniaravarelse redan några veckor efter min födelse.
Möjligen var det också först i filmen, som jag fick veta att Harry tog sitt eget liv, något som jag tror länge hölls borta från offentligheten.
I sista avsnittet av en tredelad utmärkt radiodokumentär, som jag lyssnat på nu i samband med att jag åter läst "Nässlorna blomma", fick jag också veta att Harry stack saxen i sin mage, när han var på dagen lika gammal som Moa Martinson var på sin dödsdag, vilket medförde att han avled några dagar senare.
Det enda som väcks till liv att jag minns från läsningen av boken i skolan är hur Martin hugger ihjäl en kalv, som ätit och skitit på hans mödosamt hopsamlade lövrisknippen, vilka han straffkommenderats att färdigställa en frisöndag. Förvisso en dramatisk höjdpunkt i boken.
Harrys liv var väldigt turbulent vid bokens tillkomst. Han hade flytt från Moa, var på väg att gå till sjöss igen, men ångrade sig (inför Moas självmordshot) och färdigställde boken. Att skriva den och återvända till sin barndom rörde så klart också upp mycket starka känslor. Det gör att boken får något ofärdigt och splittrat över sig, som samtidigt ger den stark nerv och närvaro i något som annars var tänkt att bli en stor episk berättelse.
Slutet är klassiskt tvärt...
(Staffan Söderbloms efterord berättar att det tänkta slutet i manuskriptet fortsätter berättelsen längre.)
Skildringen av hur Martin dessförinnan trevande knyter an till Tyra är väldigt fin.
I radiodokumentären och efterordet till boken citeras ur ett brev, som Harry skrev till Tor Bonnier vid tiden för bokens tillkomst i mitten av 1930 - talet. Ord som jag till fullo kan identifiera mig med, förutom den allra sista kusliga förutsägelsen:
"Innerst är jag en obotligt sorgtagen människa, en överkänslig ödestyp som är stadd på ständig flykt från sina minnen. [...] Jag tillhör av födelse och öde vandringen, vägarna och haven. Min är längtarens hytt. Jag är min egen elds kurir. Kanske ville jag inte vara det, men det har blivit så, det blev mitt öde och det har sina fruktansvärda orsaker. Min familjs grymma tragedi och min söndersargade barndom bildar bakgrund till den oro som en gång skall döda mig."
Nässlorna Blomma - Harry Martinson
Som föräldralös ackorderas sockenpojken Martin Tomasson ut till olika gårdar. Ensam och övergiven besitter Martin en okuvlig överlevnadsvilja och nyfikenhet till livets alla nycker. Trots denna ofattbara sorg och ensamhet hittar han ljus i tillvaron.
Nässlorna blomma är en fantastisk semi-biografisk roman i vilken Harry Martinson skildrar sockenpojken Martin Tomasons tuffa barndoms år. Som föräldralös ackorderas Martin ut till gårdar - Vilnäs, Tollene gård, Norda gård - på vilka han får utstå hårt arbete och egendomliga, suggestiva bemötanden av underliga bybor. I poetiska och dramatiska skildringar lyckas Harry Martinson berätta en fantastisk och hjärtskärande barndoms berättelse som väcker själ och hjärta till liv. Nässlorna blomma är taggig men vacker roman av högklassig stil. I vackra metaforer och liknelser lyckas Harry Martinson fängsla och fascinera läsaren om livets alla nycker och trösklar men samtidigt frambringa livets ljusare sidor också.
2018-06-13
En mycket sorgligt historie om den lilla pojken som förlorar allt i flera omgånger och får flytta till nya förhållande om och om igen. En bra beskrivning hur utsatt barnen var på den tiden och hur hård det var att klara sig utan sina föräldrar som stöd.
2016-03-12
Fint skriven, dock lite tung att läsa eftersom det är många äldre ord. Språket flyter och den är vacker.
En mycket stark fyra! Inte minst för den fantastiskt gripande, vackra och djupt tragiska inledningen. Bokens första delar fick mina ögon att tåras vid flera tillfällen - det är det väldigt få böcker som lyckas med. Språket är rakt igenom fantastiskt. Särskilt uppskattar jag Martinsons blandning av "vanlig" prosa, med mer lyriska beskrivningar av känslor, händelser och omgivningar. Vackert.
En självbiografisk roman av en diktare, vilket märks på språket och de metaforer Martinson använder. Och också på hur han lyckas förändra sin huvudperson Martins språk och uttryckssätt allt eftersom denne blir äldre och får allt bittrare erfarenheter av livet; blir allt mer vingklippt av också sitt eget självmedlidande. Förnedrad till kropp och själ av andra piskar han sig också själv till underkastelse.
2011-10-05
En härlig läsupplevelse. Harry Martinsson skildrar sockenpojken martins öde på ett fantastiskt närvarande sätt. Dert är en skrämmande berättelse om hur övergivna barn för inte så länge sedan handlades som slavar och behandlades efter andra människors godtycke. Ytterligare en klassiker som visar hur fantastiska dessa författre var. Stark 4:a
Fantastisk bok!!!! Läs min recension här: http://www.bokmania.net/2009/08/nasslorna-blomma.html