När kommer du tillbaka?

Johanna flyttar hemifrån för att börja estetisk linje på gymnasiet i stan. Kanske ska hon bli konstnär, hon vet inte riktigt. I klassen går Magda, en tillbakadragen, lite svår tjej, som Johanna verkligen bli vän med. Men det är inte helt enkelt, snart visar det sig att Magda har det tufft hemma och hon är ofta borta från skolan. Johanna vill hjälpa henne, men vill Magda ha hennes hjälp? Det handlar också om Johannas andra kompisar, hennes familj och om killen hon träffar. Marika Kolterjahn skriver lyhört och exakt om relationer mellan unga människor, mellan tonåringar och jobbiga föräldrar. Hon lyckas väl med att berätta om hur vi människor behöver varandra och hur viktigt det är att finnas till hands när ens vänner behöver en. I de korta, koncentrerade kapitlen vibrerar det under ytan. Marika Kolterjahn är född 1974 och bosatt i Stockholm. Hon arbetar som socionom. Marika Kolterjahn...

Mel Stor

2010-02-20

Boken är för kort för att jag riktigt, riktigt ska kunna fästa mig vid huvudpersonen Johanna. Hon är och nosar på saker som är typiska för tonåren, men det känns ändå inte som att hon träffar rakt på för min del. Som sagt, boken är för kort, jag får inte riktigt grepp om den och jag vill veta mer, mer, mer. Inte nöjd någonstans.

Den handlar om Johanna, en tjej som har bestämt sig för att flytta ifrån den lilla byn för att gå på gymnasie i Stockholm. Hon ska gå estetlinje med inriktning bild, och det finns inte på skolan i byn. Dessutom har byn blivit för liten för henne, familjen och hemmet känns för trång. Samma gamla mönster. I Stockholm bor hon med sin farmor - hon är fortfarande för ung för att bo ensam. Johanna letar vänner, och hittar den konstiga Magda som är sjuk och borta från skolan väldigt ofta. Magda är väldigt blyg, men efter ett tag så öppnar hon upp och släpper in Johanna.
Vad är väl en tonårsskildrande bok utan kärlek och fester? Osäkerheten kring känslorna, en viss rädsla för kärlek är alltid närvarande.