När förnuftet sover

Alfvén, Inger

| 2009

Flag from sv

61


?Nu dör jag. Ingeborg känner hur det händer, moment för moment. Det händer i ultrarapid fastän sekundsnabbt. Huvudet slår mot bordskanten, rutschar på håret vid tinningen efter kroppen som tungt fortsätter att falla. Nedåt. Newtons lag, ända ner, äntligen nere, del efter del slår i golvet eller kanske är det stolskarmen, stolsbenet. Inte ens medan det händer vet hon.? Redan på bröllopsnatten lovade Ingeborg och Fabian varandra uppriktighet, men utan att Ingeborg för ett ögonblick trodde att det skulle vara möjligt. Ingeborg som är brottmålsadvokat har försörjt familjen. Fabian är författare med rötter i 1970-talets vänsterrörelse. Medan han brottas med en ny roman tvingas hon gå i pension. Vilsen och alltmer frustrerad sköter hon plötsligt hushållet som alltid varit Fabians revir. När Ingeborg faller och slår sig illa, är det självklart för Fabian att han ska vårda henne tills...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2019-03-08

Betyg

S/Y Glädjen och Städpatrullen är mina två favoritromaner av Inger Alfvén, två böcker som jag tyckte väldigt mycket om. Inger Alfvén kan skriva, hennes ord berör och engagerar, med det sagt så tycker jag inte att den här boken tillhör hennes bästa böcker. Från och till är den ganska bra och engagerande om än tungsint. Jag hade mest önskat att boken kunnat redigeras ner till färre och kortare kapitel, då hade den troligtvis också fått ett högre slutbetyg. Nu blir den dock ganska tråkig från och till att läsa. Absolut godkänd och läsvärd, men inte hennes bästa bok.
Slutbetyg, en 3:a!

Eva Rydinger

2013-09-14

Betyg

En välskriven roman om livet med alla sina tusen olika sidor av myntet. Ibland lite väl många sidor möjligen. Läser gärna Inger Alfvén igen.

Märit Estrada

2010-08-10

Betyg

Som alltid är Inger Alfven helt fängslande. Poetisk realism i all sin tvetydighet. Inget tillrättalagt. Man lär känna människoskildringarna på gott och ont och de väcker många känslor av antipati och sympati.

Gudrun Wendel

2010-03-01

Betyg

En mycket bra bok. Nyanserad personskildring av två åldrande makar, motsägelsefulla som vi väl oftast är. Skönt också att slippa den schablonbild av 70 plussare som man ofta träffar på i böcker. Vi äldre bär inom oss också den unga och medelålders person som vi en gång var, vilket visas i den här boken. Inger Alfvén är själv 70 år gammal.

Hedvig K

2010-02-19

Betyg

Läste i nån recension någonstans att det var en bok för självplågare...och det är nog mitt-i-prick! Väldigt välskriven där huvudpersonerna är rätt osympatiska, tycker jag.