Nanjing : massakern på en kinesisk stad

Chang, Iris

| 2007

I december 1937 genomfördes en oerhört grym massaker i Kinas dåvarande huvudstad Nanjing. Över en kvarts miljon människor förnedrades, våldtogs, torterades och mördades av japanska ockupationstrupper. Det var en brutal slakt i samma kategori som massmorden i Hitlers Tredje rike eller Stalins Sovjet. Kina fick aldrig någon ursäkt. Och i västvärlden har händelsen varit relativt okänd. Nanjing massakern på en kinesisk stad är därför en oerhört angelägen bok. Det är en skakande sammanfattning av de barbariska handlingar japanerna utförde. Särskilt värdefull är skildringen av illdåden och de hjältemodiga räddningsinsatser som gjordes av utlänningar på plats, inte minst den tyske nazisten Johan Rabe, vars dagbok är en viktig källa. Författare till Nanjing är den kinesisk-amerikanska journalisten Iris Chang. Massakern var en viktig del av hennes egen familjehistoria: Hennes farfar...

Eyez Only

2011-05-23

En skrämmande bok och historien är viktig att känna till, men jag mådde bara illa av våldsbeskrivningarna och de otäcka bilderna.

Elisabeth E

2011-03-13

En bortglömd förintelse som man bör känna till!

Innan jag började läsa Nanjing kände jag inte till något om händelsen och nu, 300 sidor senare, är jag djupt chockerad och förfärad. Lika förfärad var jag när för första gången fick veta vad som föregick under Andra världskriget i förintelselägren och i Sovjetunionen.

Chang har ett målande språk och skrider inte på orden när hon beskriver vad som har hänt och hur det hände eller vad japanerna gjorde. Allt för att vi ska inse att detta är sant. Hennes morföräldrar bodde i Nanjing och lyckades fly innan japanerna intog staden. Så hennes berättande är inte objektivt vilket egentligen gör det hela starkare. Källorna har använt verkar pålitliga och jag finner ingen som helst orsak till varför något skulle vara påhittat och om man nu skulle tro det så finns det hemska bilder som påvisar annat.

Det här är en bok som i likhet med Om detta må ni berätta och Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee inte bör glömmas bort! Chang citerar George Santayana: "Den som inte minns det förgångna är dömd att upprepa det."

LÄS!