2022-02-01
Här får du Tao förklarat för dig med hjälp av författaren i dialog med Nalle Puh och små anekdoter från böckerna om björnen. Det är en ganska förtjusande och kul läsning.
Boken tar bland annat upp vikten av självkännedom; vad jag är bra på och vilka mina begränsningar är, och att se tjusningen i att vi alla är olika.
Benjamin skriver även om att inte överanalysera saker utan att bara göra det som krävs, sådär enkelt och okomplicerat som Puh gör.
Det är ganska befriande att kasta teorier och normer över axeln och istället se saker för vad de är. Allt behöver inte kategoriserar, analyseras och bedömas. Saker och ting är.
Boken lever upp till det den lär. Den är avskalad, humoristisk och något rörig med sina hopp från anekdoter till dialoger och författarens egna ord.
Nä. Såg Sven Wollter tala sig varm för boken i ?Min sanning?, men får samma carpe-diem-jaha-känsla som när jag en gång av misstag läste Kay Pollaks floskelorgier. Men OK, skall jag vara välvillig tar jag ändå med mig tanken att inte tänka så jäkla mycket utan bara vara. Låter som något som kunde blommat ur Ernst Kirchsteigers mun, och kanske gillar han den här boken? Hörde Jacques Werup nosa på samma tanke i Lundströms bokradio, när han menade att äkta poesi skrivs spontant i flykten och drivs inte av ?ambitionens torftighet?. Så kanske kan boken tjäna som själsligt reningsbad för den överanalyserande Anna Lysander (eller Kanin, Uggla) som vi alla kan identifiera oss med ibland, även om jag inbillar mig att det borde finnas bättre litteratur som tjänar samma syfte. Ja, förresten, läs böckerna om Nalle Puh istället!