Ingen lskar och hatar, trr och bedrar, s frckt och s storslaget som de grekiska gudarna. Och f kan levandegra deras ventyr s skickligt som Stephen Fry. Med sin hpnadsvckande kunskap om den klassiska litteraturen, och med en vrme och trffskerhet som gjort honom till en av Englands mest folkkra komiker, berttar Fry vad som faktiskt hnde, nr det begav sig, i de oddliga grekiska gudarnas kretsar. Sagorna om Atenas fdelse ur Zeus huvud, Persefones vandring i ddsriket, Eros och Psyches svindlande krlekshistoria ? hr blir de hgrelevanta och fullkomligt mnskliga, ven fr oss ddliga. Mythos ? de grekiska myterna terberttade av Stephen Fry har blivit en av de senaste rens stora internationella succer.
2022-05-17
Mythos bjuder p en ngot fragmenterad frd genom den grekiska mytologin; jag vet dock inte om det finns ett smartare stt att bertta dessa myter p.
Vi fr lra knna Zeus, Hera, Gaia, Prometheus och Artemis ganska vl medan en stor mngd av gudar och titaner, nymfer och halvgudar r flyktiga bekantskaper. Jag som inte knde till mytologin s bra sedan tidigare hpnar ver Zeus alla oktingar och otrohetsaffrer samt alla avkommor som uppsttt ur incest. Jag r imponerad ver mngfalden av historier. Det tar en stund att beta sig igenom boken och den kan ibland knnas lite trg trots frfattarens muntra och personliga sprk.
Strst behllning har jag av alla namn som terfinns inom framfr allt naturvetenskap och psykologi dr myten har ftt namnge t.ex. en art, psykologisk komma eller i modern tid medicintekniska produkter: Narcissus/narcissism, Melissa/honungsbi/citronmeliss, Enceladus/saturnus mne, Morfeus/morfin, Hermafroditos/hermafrodit, Panoptes/PanOptix IOL och Stafylos/stafylokocker.
Stephen Fry verkar ocks vara barnsligt frtjust i dessa samband eftersom det vimlar av fotnoter med frklaringar och paralleller. Det r en allmnbildande, fantasieggande lsning och knslan av att allt hnger samman uppstr. Det r gldjande att vi n idag anvnder oss av dessa myter fr att beskriva vr vrld.