My Brother's Name is Jessica

Boyne, John

| 2019

Flag from en

'...this poignant and disarming story is full of heart and its crescendo will give you tingles' Attitude Magazine 'Outstanding' Irish Examiner Sam has known his sister Jessica all his life. Tonight is the first time they're going to meet. Sam Waver has always been a loner: bullied, struggling at school, with parents who have very little time for him. The one person he has always been able to rely on is his beloved older sibling - but when they announce that they are transitioning, Sam's life is thrown upside down. He's convinced nothing will ever be the same again - but as Sam is about to discover, nothing is more constant than love. A moving and heartfelt portrait of one family's journey to acceptance, from a master storyteller. 'A story with so much heart that the pages practically pulse. Both funny and moving... this is a must-read for all ages' Irish Independent

I boken får vi följa Sam, en kille som kämpar med dyslexi och att hitta ett socialt sammanhang. Sams stora idol är hans populära storebror Jason som alltid finns där för honom, även när deras föräldrar är frånvarande då de satsar på mammans politiska karriär.
Men när Jason en dag berättar om en hemlighet som han hållt inom sig så förändras allt. Jason kommer ut som transperson och vill leva sitt liv som den tjej hon egentligen är: Jessica.
Föräldrarna är allt annat än förstående och vid sidan av allt står Sam. Sam känner sig förvirrad och saknar mest av allt sin bror Jason. Hur ska han hantera och kunna förstå att hans bror Jason nu ska vara hans syster?

Detta är en fin bok som handlar om hur det är att vara anhörig till någon som kämpar med normbrytande frågor om kön och sexualitet.
Denna bok är allt annat än tillrättalagd och är full av transfobi i flera olika led som både Sam och Jessica försöker handskas med. Trots att Sam älskar sin syster så är han ändå ofta en del av problemet själv.

Något jag uppskattar med boken är hur den uppmärksammar olika typer av transfobi. Dels den uppenbara med exempelvis öknamn och utfrysning. Men även den transfobi som Sam med föräldrar utsätter Jessica för. Inte för att de vill trycka ner henne egentligen, utan för att de saknar kunskap och förståelse i kombination med klumpighet. Fördomar helt enkelt. Vilket resulterar i kränkande kommentarer och annat. Men under bokens gång får vi genom Sams ögon ompröva hans tankar. Just detta lyfter även författaren upp slagkraftigt i sitt efterord där han bland annat skriver: ”Folk är rädda för det de inte förstår. Men ju mer man lär sig om ett ämne, desto mer förstår man att det inte finns något att vara rädd för.”

Att boken är full av svåra situationer som först klarnar mot slutet av boken gör att den stundvis kan vara svår att läsa själv som 9-10-åring misstänker jag. Jag har verkligen uppskattat att högläsa den för A vilket har gjort att vi under bokens gång har kunnat diskutera handlingen.
Boken är välskriven med behagligt läsflyt under höglösningen, så jag tycker absolut att den passar att högläsa för klasser i mellanstadiet (även högstadiet?). Det finns stoff till intressanta gruppdiskussioner i varje kapitel. Men det finns även vissa stycken kring Sams sexualitet som kan vara lite pinsamma att högläsa om man är lite Old-School.

Jag trodde att denna boken skulle vara för
fokuserad på relationer, kön och sexualitet för As smak. Han föredrar överlag storslagna fantasyäventyr även om jag försöker utmana honom med en variation vid högläsningen. Men han har inte velat avbryta boken en enda gång utan uppskattade berättelsen. Kul överraskning!

Uppenbarligen så fyller boken en välbehövlig plats i barnlitteraturen. Trots att jag försöker läsa mycket normkreativ litteratur som synliggör en mångfald av människor så var ändå transpersoner något hyfsat nytt för min A. Så det var fint att vi nu fått en anledning att verkligen samtala kring och fundera kring detta. Förhoppningsvis leder detta till att han framöver vågar vara en mer inkluderande och schysst person med mer kunskap och förståelse. Fint!
Rekommenderad läsning till alla!
Men för skolbibliotek är inköp ett måste enligt mig.