Musse & Helium. Jakten på Guldosten

Brinck, Camilla

| 2019

Flag from sv

17


En bok för hela familjen! Vänder sig främst till barn mellan 6 och 10 år, men passar även utmärkt som högläsningsbok för barn från 4 år. Är du redo? Det är bara de två små mössen Musse och Helium som kan rädda Djurriket och dess invånare från de onda Duvjägarna. Allt hänger på att de hittar Guldosten. I den spännande jakten möter mössen både goda och onda varelser. Vem de kan lita på är inte lätt att veta. Det visar sig att deras vänner Ta-Ta och Tant Gamelina inte har berättat hela sanningen om Djurriket. Hemligheterna och överraskningarna är många. Det händer mystiska saker som inte går att förklara -- osynliga broar dyker upp, varelser går upp i rök och stubbar verkar kunna prata. Det blir ingen lugn start på äventyret för våra små vänner. Men viktigast av allt ... nu är dom på väg. Häng med! Sagt om första boken i serien: Mina barn (7 och 9 år) är helt absorberade av Musse & Heliums...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Bra

Betyg

Bra

Betyg

Bra

Betyg

Bra

Betyg

Så härlig bok härliga bilder när man läser och spännande. Får det tag på guld osten????

Betyg

En bra bok för jag gillar fantasi böcker.

Betyg

Den här boken är jättebra och spännande! Jag rekommenderar att andra läser den!

Betyg

Musse och Helium ska börja sitt livsviktiga uppdrag! Ta-Ta och tant Gamelina har gett dem två mössen vars en ryggsäck. I ryggsäcken finns allt de behöver för detta uppdrag. Dem bejer sig ut i den stora världen. Sedan träffar dem en alv. Är alven farlig!?

Jag tyckte boken var jätterolig för den var lite kuslig men också jättemycket fantasy.

Jag tycker barn i 9-11 årsåldern ska läsa denna bok, för att det är lagom mycket text.

/Ida

Betyg

Jag tycker boken är bra och spännande.
För att det är lagom mycket text och färglagda bilder.
Jag skulle rekommendera boken för dom som gillar sagoland och magi.

Betyg

Undersök!
Beskriv huvudpersonen: Musse är en mus och hans syster Helium är också en mus. Och varje år händer något konstigt.

När och var utspelar sig handlingen:I ett hus och i magisk värld.

Vilken genre passar boken in i? (fantasy, äventyr, skräck, humor, deckare, vänskap, kärlek, sport, fakta):
Humor,fantasy och äventyr.
Beskriv!
Berätta vad boken handlar om. Fokusera på bokens problem (det som händer). Avslöja inte slutet:Varje år kommer det fram en portal i en väg när dem går in i den kommer det till en magisk värld.

Betyg

Det var en väldigt bra bok med mycket fantasi. Jag rekommenderar den. Mycket bilder super bra.

Betyg

Boken heter Jakten på guldosten. Förfataren heter Camila Brinck. Huvedkaraktärena är Musse och Helium. Det hanla om två möss som heter Musse och Helium. Jag tycker om boken för den passar alla. 🤩🤩🤩
Av Thea/10 år

Betyg

BRA/LYKKE 10 ÅR!

Betyg

Superbra bok, och superspännande/NIKE 10år!

A

Angelica Wikberg

2021-02-05

Betyg

Fantastiska bilder! Perfekt humor för en sexåring. Spännande utan att vara fokus på våld.

Gullis lästips

2019-09-10

Betyg

Här får vi åter igen följa med i en fantastiskt underhållande berättelse som både är rolig och underhållande och fylld med spännande äventyr.
Här får vi följa de två mössen som äntligen får påbörja sin äventyrsresa där de får tackla stora och små bekymmer på sin vandring genom de magiska djurriket och samtidigt får vi roas av mössens tokiga upptåg.

Tillsammans med det makalöst vackra och sagolika illustrationerna med färgsprakande miljöer som täcker bokens alla sidor och med kapitel som är precis lagom långa är det en bok som passar väldigt bra för högläsning.

L

Lovisa Staberg

2019-05-31

Betyg

På listan över böcker vi väntat och längtat efter ligger den här, del 2 av Musse och Helium högt. Musse och Helium är redo för att ge sig ut på sin jakt in i Djurriket, för att hitta Guldosten och sina föräldrar.

Boken är spännande på precis lagom nivå. Handlingen tar tid på sig och räcker länge med sina över 200 sidor. Jag uppskattar verkligen att den är så lång men samtidigt har bilder på vartannat uppslag. På så sätt blir det en riktig kapitelbok men som även 6-åringen orkar hålla fokus på.

Illustrationerna är fantastiska och många gånger under handlingen bläddrade vi tillbaka för att se hur en duvjägare såg ut, eller hur Svampylostina var. Underbart!

Rekommenderas varmt från 6-7 år och uppåt.

J

Betyg

Underbar, rolig & fint illustrerad!

G

Gustavs Bokhylla

2019-05-14

Betyg

Jag och lillebror älskar Musse och Helium. Vi läste den första innan jul och nu har vi läst tvåan om guldosten. Det är ett spännande och roligt äventyr. Vi hade den som högläsningsbok och vi ville bara att mamma skulle fortsätta läsa. Jag tjuvläste därför ibland för att jag ville veta vad som skulle hända. Vi tycker om bilderna i boken och vi gillar att det skulle kunna finnas en annan värld än den vi lever i. Tänk om det faktiskt är så.

Jag tycker du ska gå och köpa boken. Man behöver inte läsa första innan denna men den är så bra att jag tycker att du ska läsa den också.

Nu väntar jag på att tredje boken ska komma!!!

A

ACS Bokhylla

2019-05-14

Betyg

Jag och mina barn läste första boken strax innan jul och nu kom äntligen tvåan. Som barnen väntat. Både de blivande nioåringen och blivande sjuåringen älskar Musse och Helium. Det är en fin äventyrsberättelse som är både spännande och rolig. Hos oss blev det dock en del tjuvläsande av storebror.

En kollega till mig skulle köpa presenter till tvillingar och jag rekommenderade då ettan och tvåan vilket blev succé. Det är roligt att det går att lyssna digitalt också (det kom innan de fysiska böckerna).

En mysig och rolig läsupplevelse och nu väntar vi med spänning på nästa bok!

Betyg

Nu har del två kommit i den fantastiska fantasy-serien ”Musse & Helium” som riktar sig till den yngre publiken.
I serien får vi följa två små möss som fått växa upp i vår värld (i författarens hem till och med!). Men nu är de tillbaka i det magiska Djurriket där de behöver ge sig ut på ett äventyr för att leta upp sina föräldrar och den magiska guldosten.

Vi har tidigare recenserat första boken men vi valde att läsa om den nu så mellandottern också fick välkomnas in i världen med Musse & Helium.
Jag trodde att sonen som fyller nio år skulle vara lite för stor nu men när jag högläste böckerna högt i bilen så uppskattade alla läsningen.
I (5,5 år) utropade glatt efteråt ”De var jättebra! Kan vi läsa dem en gång till?”. Fint betyg att direkt vilja läsa om bägge böckerna på totalt 350 sidor.

Både texten och de fantastiska illustrationerna i färg är magisk och medryckande. Tips att kolla igenom övriga bilder i blogginlägget för att få en känsla.
Vi får möta magiska sagovärldar och stöter på fantasifulla varelser som skapar en WOW-känsla hos barnen.

Böckerna är roliga på ett sätt som fungerar för alla åldrar och vår familj har suttit och skrattat tillsammans i bilen. Ibland på samma ställen och ibland på olika. Min I har älskat alla prutt-skämt!
När Musse äter främmande svampar så han ser hallucinationer fnissade hela familjen. Detta är en bok att samlas kring med glädje.

En detalj jag ogillade i del 2 ”Jakten på
Guldosten” är att det är lite för mycket prat kring att vara söt och andra detaljer om utseende. Att den magiska nyckelpigan Spåris är söt är något som diskuteras lite väl mycket, och när trollet/alfen Molo blir ledsen så ljuger Musse om att han också är söt. Jag kan tycka att det är lite onödigt att skriva fram sådan betydelse av att vara söt i en bok riktad till yngre barn. Författaren gör vissa försök att lyfta fram en annan sida kring det men jag hade hellre sett att man helt skippat den detaljen att Molo blir jätteledsen av att inte vara söt. Även på andra ställen i boken återfinns detta. T.ex när Musse behöver väcka Molo genom att kittla med ett hårstrå under hans näsa. Då rycker Musse ett hårstrå från Heliums mage och hänvisar till att han gjorde det då hårstråt var extra långt och hon inte kunde se ut så. I en tid då kroppsbehåring ofta skambeläggs så kändes det som en tråkig detalj. Vi hade hellre sett att Musse hänvisat till att t.ex det extra långa hårstråt ändå skulle kittlas när hon skulle sova. Läser jag om böckerna i jobbet kommer jag förmodligen ändra just där.

Men böckerna är också smockfulla av massor av klokheter och fantastisk bra text. Så är man som jag och blir lite provocerad av de detaljerna kan man faktiskt hoppa över just dem och läsa resten. För böckerna är fantastiska!
Att läsa ”Musse & Helium” är en upplevelse för barnen. Samtidigt som författaren väver in värdefull livskunskap i den magiska berättelsen.

Så vi rekommenderar varmt dessa böcker som är en toppenbra introduktion till kapitelböcker. Jag har hittills inte hört talas om något barn som inte gillat berättelsen om Musse & Helium.
Vill man läsa dessa böcker högt som lärare finns också bra lärarhandledningar att tillgå.