Musse & Helium 1 : Jakten på guldosten

Brink, Camilla

| 2018

En bok för hela familjen! Vänder sig främst till barn mellan 6 och 10 år, men passar även utmärkt som högläsningsbok för barn från 4 år. Låt äventyret börja ... De två små mössen Musse och Helium har på ett mystiskt vis hamnat hemma hos en tjej som heter Camilla. När mössen en dag upptäcker ett hål i väggen och sugs ner i det, börjar ett spännande och magiskt äventyr! De landar i en värld helt olik vår som kallas för Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket och därför får de ett farligt men mycket viktigt uppdrag. Med hjälp av nyfunna vänner gör de sig redo att skickas iväg på sitt livs äventyr. De måste finna den försvunna Guldosten och säkra Djurriket från de elaka Duvjägarna och allt ont. Sagt om boken: Jag visste inte att man kunde lära sig saker ifrån två möss, men det kan man. Esther, 5 år Äntligen ett äventyr som är spännande och roligt...

A

Aepa

2024-09-19

Har mycket svårt att förstå hur denna serie har kunnat bli så populär? Kanske är det de fina illustrationerna? Om man har läst någon som helst annan barnlitteratur borde man se att detta är högst mediokert.

Berättelsen började ganska lovande men är stundtals otroligt pretentiös á la Daniel Tiger (för er som sett det). Språket är nästan jobbigt att läsa i perioder, många namn känns krystade på något sätt och jag får väldigt ofta känslan av att historien är skriven "kapitel för kapitel" utan någon röd tråd. Lägg där till att Musse då och då ska "fisa på sig", bli jagad av en bajskorv etc och det känns för uppenbart att man försöker samla skratt men blir tyvärr bara löjligt.

Jag tror sällan att jag kan göra saker bättre själv men efter att ha läst denna serie börjar jag på allvar fundera på om jag inte ganska enkelt hade kunnat skriva en bättre barnboksserie...

Mattias E

2022-04-17

Kanske förlorar boken på att jag jämför den med originalet, alltså ljudteatern som finns att lyssna på. Men jag tycker helt klart att böckerna om Musse & Helium har förlorat så mycket när de skulle kläs om till böcker istället för radioteater. Dialogerna som tidigare byggt upp allting kommer inte alls till sin rätt i bokform, och texten i övrigt är inte alls lika vass som dialogerna i originalet.

Den var jätte bra och spännande. Jag längtar tills jag har fått del 2.

Å

År 4 Ekhagsskolan

2021-11-25

Den var så spännande jag ska läsa alla!

P

Per Olsskolan/fyror

2021-11-18

Det är om || mus som ska på en äventyr och rädda sina föräldrar och få gulds osten som heter Musse och helium men en dag hamlar de under en soffa i nåns hus 🏡 hon heter Camilla men en dag hittar de en hål i vägen de tittar vad det är och ramlar in då åker de ner till djur riket men de fick inte säja det till nån men nere i djur riket hitta de en konstig figur som heter Tata det var hette spänanade och rekommenderar 100% läs boken det finns flera olika delar jag har läst bara 2 stycken men rekommenderar det 100%

K

Klass 4c, Kulturama

2021-11-07

Den var super spännande

R

Råda skola åk 4

2021-10-27

Jag har läst en bok som heter Musse & Helium. Den handlade om två möss som heter Musse och Helium. En dag hamnar de under en soffa i människovärlden hemma hos en tjej som heter Camilla. Musse & Helium får bo hos Camilla. Men en dag hittar dem ett hål i väggen. De tittar vad de är och åker in i hålet. Då kommer de ner i djur riket. Där träffar de en varulv som heter Ta Ta. Men efter en stund börjar det regna och klockorna låter. Då är duvjägarna påväg. Men det de inte vet är att det är bara början på ett långt äventyr. Av Elsa

Mörtvik4A

2021-10-20

En bra och spännande bok med massor av händelser.
Nora 4a mörtviksskolan.

De är min favoritbok

T

Torslandaskolanåk4

2021-10-07

Jag tyckte musse och helium är roliga böcker, dom är spännande och man får mycket information om vad boken ska handla om.

T

Torslandaskolanåk4

2021-10-07

I

ISGR 4B

2021-10-06

Den e bra men inte så jätte spänande

4B_Tegelhagen

2021-10-01

En bra bok som är både spänande och rolig. Den har en bra strory och är spännande från början!

Musse och Helium dyker plötsligt upp under en människas soffa….. dem vågar sig ut och då så ser en människa dom! Människan skriker till!! Musse och Helium blir livrädda…… Men det visar sig att människan är en snäll person och hon heter Camilla! Camilla gjorde sängar åt dem två mössen av två små papperskartonger. Men en helt vanlig dag hemma hos Musse och Helium så dyker det plötsligt upp ett hål i väggen!! Är det hålet farligt?!

Jag tyckte att boken var bra men den kanske skulle ha lite mer spänning i den! Men annars var den jättebra!

Barn i 10-12 års åldern skulle nog gilla denna boken! För att det är mycket fantasi i den!

/Ida

Järnåkraskolan 4a

2021-09-28

bra bok

En bra bok. För att det är mycket fantasi.

Vi gillade den!

4B_Tegelhagen

2021-09-21

Den är både äventyrlig och lite läskig . Den var lät och svår. de är en jätte bra serie . De handlar om två mös som letar efter en guldost. Den pasar er som är 8-10 år. Den var jäte bra för den har inte för mycke text och inte för lite rext. Förfataren heter camila. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

Lingenässkolan 4c

2021-09-21

jag tycker denna boken är bra

K

Den här boken är lite rolig och väldigt bra. Det finns andra delar av denna boken.

Järnåkraskolan 4a

2021-09-17

Bra bok!!!LOVE THIS BOOK!!!!!!!!!!/Lykke 10 år

Musse och Helium handlar om två möss som hittar en tunell som leder ner till Djurriket där det träffar Tata och tant Gamelina till sammas är det på väg för att hitta Guld osten och deras föreldrar som försvan med guld osten. Och de vissar sig att Musse och Helium är prinss och prinnsesa över rikett. De inser att Duvjärgara är deras störst hot.

Jag tycket att det är en bra bok för den är rolig men i bland kan man bli lite ut tråkad.

B

Bokmusen

2019-02-07

Boken har i recensioner jämförts med Narnia och liknande fantasy-äventyr och det lade ribban för mina förväntningar. Jag väntade mig ett visst stuk på själva berättelsen och det var inte alls vad jag förväntade mig. Det var istället väldigt annorlunda och bara så bra! Boken är kryddad med humor, attityd, personlighet och massor av jätte vackra illustrationer. Jag har läst boken för min son på strax över ett år som är något för ung för att ta den till sig (såklart) men mamma och pappa har skrattat högt vilket betyder att boken är rolig för både stora och små. Skulle säga att läsålder är mellan 5-10 år och är en utmärkt första bok att läsa själv för att väcka ytterligare läsglädje. En riktig familjebok som går rakt in i hjärtat och vi kan knappt bärga oss tills bok nummer 2 i serien kommer ut i april.

Boken Musse och Helium är fantastisk! Den är spännande och både sagan och bilderna är magiska. Vi ville inte att mamma skulle sluta läsa och jag har suttit och tjuvläst lite när hon inte sett eller låtsas att hon inte sett. Den handlar om de två mus-syskonen Musse och Helium som blivit uppskickade utan sin vetskap till människovärlden för att de ska vara säkra där. En dag så öppnar sig hål i väggen till en magisk värld där Musse och Helium får nya vänner.

L

Lenas Bokstuga

2018-11-16

Vi har läst boken 4 gånger rakt igenom och är på vår 5:e runda nu. Vi har så mysiga stunder när vi läser tillsammans, Musse & helium rockar!!

Malin Svensson

2018-11-16

Det här är mina barns favoritbok, även vi föräldrar älskar den. Barnen är 7 och 9 år och har sedan dom fick boken varit helt absorberade av Musse & Heliums magiska värld. På dagarna härmar vi roliga citat ur boken och skrattar. Rekommenderas varmt.

Fantastisk, rolig & vackert illustrerad!

Gullis lästips

2018-08-06

Detta är ett magiskt äventyr i djurriket...

I denna unika bok får vi ta del av mössen Musse och Heliums äventyr. Här får vi följa med i en fantastiskt underhållande berättelse som är både rolig och underhållande och fylld med spännande äventyr. Här får vi följa de två mössen som tacklar stora och små bekymmer i de magiska djurriket och samtidigt roas av mössens tokiga upptåg.
Tillsammans med det otroligt vackra och sagolika illustrationerna med färgsprakande miljöer som täcker bokens alla sidor är de en passade bok för högläsning.

@barnbokstips

2018-07-14

Vi har läst Musse & Helium Mysteriet med hålet i väggen av Camilla Brinck och med illustrationer av Jan Jäger. Musse och Helium är två möss som på ett mystiskt sätt hamnar hemma hos Camilla i människovärlden. De har inga minnen från innan de hamnade där. Mössen lär känna Camilla och har det bra hemma hos henne men så en dag upptäcker de ett mystiskt hål i väggen och dras in i det och ner i en annan värld- Djurriket. Där möter de varulven Ta-Ta och andra djur. De får bitvis höra sin historia om hur de föddes i Djurriket, men hur deras föräldrar skickade iväg dem när det började bli farligt. Nu har de fått komma tillbaka för bara Musse och Helium kan rädda Djurriket från Duvjägarna. De måste hitta guldosten. Boken slutar mitt i ett spännande äventyr. Ytterligare tre böcker kommer. För den som inte kan vänta kan man lyssna till fortsättningen som ljudbok för Musse & Helium kom först som ljudbok. Den blev populär och blev nominerad till bästa ljudbok för barn 2017. Vi ska lyssna på fortsättningen som ljudbok. Jag tror det kan bli kul att få höra hur alla karaktärer får liv. Båda barnen tyckte om boken, att den var spännande och de ville ofta höra mer när vi skulle sluta. Ett bra betyg! Illustrationerna är häftiga och lite ja magiska och barnen tittade länge på dem. Musse och Helium har även en egen hemsida: www.musseochhelium.se
Ljudsagan är skriven av Camilla Brinck och när den skulle bli till bok så tog hon hjälp av Maria Isacsson eftersom en ljudsaga och skriven bok skiljer sig åt. De fick till ett bra, fantasifullt och spännande resultat!

Denna bok handlar om de två talande mössen Helium och Musse - som egentligen är tronarvingar till det magiska djurriket. Men pågrund av "Duvjägarna"s hot var deras föräldrar tvungna att skicka iväg de små babymössen till vår människovärld där de fick växa upp under trygga förhållanden med människan Camilla.
I samband med ivägskickade så suddades även minnet av djurriket ut från deras sinnen. Ovetandes lever de lyckliga i sitt trygga sammanhang tills det plötsligt en dag dyker upp en mystiskt hål i väggen. När de undersöker de så dras de in och kommer till djurriket där de stöter på både vänner men även djurjägarna.
A tyckte denna boken var VÄLDIGT rolig och gapskrattade ett antal gånger. Denna boken är första av fyra stycken och man blir väldigt sugen på att läsa/lyssna vidare direkt.
Bokens känns väldigt välskriven och är lätt att högläsa med ett fint flyt, de fantastiska illustrationerna kompletterar sagan fint.
För lättskrämda lyssnare tycker jag denna boken fungerade med. Den är spännande men samtidigt rätt snäll också - så borde inte skrämma barn i rekommenderat åldersspann.
Samtidigt så var den spännande och rolig att lyssna på. De två aspekterna brukar vara svåra att kombinera när man ska fånga A i en bok. Om böcker är "snälla" och inkluderande för alla barn - så är de ofta i A's mening tråkiga att lyssna på. Men Brink lyckas med detta - vilket får mig att tänka att denna boken borde vara rätt bra högläsningsbok i t.ex lågstadiet.
En annan bra sak är att Brink på ett smart sätt väver in en hel del allmänbildande kunskaper och ordförståelse på ett för barnen tydligt sätt.
Stundvis i början av boken kunde jag irritera mig på att Musse tog en sån dominerande roll trots att de är tvillingar och var orolig över att boken skulle vara dålig ur ett genusperspektiv. Men ju längre jag läste så tyckte jag att deras karaktärer blev mer nyanserade och spännande som också till viss del utmanade.
Boken är lite väl hoppig i mössens resor fram och tillbaka mellan världarna, men då det är en introbok i serien kan jag förstå varför och förmodligen så blir fortsättningen i serien mindre så. A störde sig dock inte på det och barnens upplevelse av berättelsen är ju den viktiga.
Vi gillar absolut denna bok!