Mörkt arv

Tjugoettåriga Emma Jönsson hittas död i Hagaparken i Stockholm en tidig novembermorgon, mördad på ett utstuderat sätt. Varför har ingen anmält henne saknad?   Kriminalkommissarie Monica Eurell som just fl­yttat till Stockholm blir utsedd till spaningsledare. Hon tar hjälp av profileraren Benjamin Krantz, och de inser snart att det finns slående likheter med två andra mordfall som skett de senaste åren. Har de att göra med en oupptäckt seriemördare? Och kan de hitta honom innan han slår till igen?   Mörkt arv är en berättelse om ett nutida Stockholm och vad folk gör för att ta sig fram i den ofta hårda huvudstaden. Det är också en historia om mördare och mordoffer. Vad får någon att begå grova våldsbrott mot en annan människa? Svaret på den frågan ska visa sig bli betydligt mer personligt för Benjamin än han kunnat ana.   Boken är inspirerad av en verklig händelse, ett omtalat...

ElinsBokhylla

2024-06-09

Serien handlar om Benjamin Krantz, profileraren som försöker stå på egna ben tillbaka till Sverige och Kriminalkommissarien Monica Eurell, polisen som har svårt att släppa sitt privatliv men som ändå lyckas fokusera på de aktuella utredningarna. Benjamin och Monica två helt olika personer som på något sätt lyckas komplettera varandra och blir ett riktigt bra team. Serien är baserad på verkliga cold cases världen över.

I tredje delen i serien får vi följa med när Monica Eurell bosätter sig i Stockholm och tar an sitt första fall som Spaningsledare. Samtidigt som hennes privatliv tar en vändning efter oanade upptäckte om sin nya pojkväns liv, familj och affärer.
Samtidigt får Sebastian Krantz upprörande uppgifter om sin pappa och hans arbete inom profilering, vad är det som gömmer sig i hans gamla lådor uppe på vinden och har Benjamin en halvbror där ute någonstans.
Privatlivet blandas ihop med arbetslivet och han måste ta stora beslut för att välja rätt val i slutändan.

Bokens handling är även denna gång baserad på verkliga kalla fall, likaså som i första delen kände jag väl till det kalla fall som återspeglades i denna bok. Jag tror nog att de flesta känner till vem den brutalt dödade kvinnan med ett leende uppskuret i ansiktet var. Ett brutalt och vidrigt mord som begicks under mitten av 1940-talet.

Parallellt med att vi får följa med på Monicas första fall som Spaningsledare i Stockholm, till sin hjälp har hon självklart profileraren Benjamin. Ett mordfall som till en början verkar vara svårlöst men som senare drar igång och blir större än de först trodde. Samtidigt som Monica arbetar med fallet försöker hon anpassa sig till storstaden, skaffa några vänner och klura ut livet som nysambo, något som inte riktigt går så bra.
Benjamin däremot kämpar med det förflutna, minnet av pappan och hans tidigare fall, samtidigt som podd journalisten Tove sliter i hans uppmärksamhet och kunskap.

Bokens karaktärer består av en del gamla namn men även några nya, en del är mer intressanta än de andra och jag är glad att huvudfokuset fortfarande är på Benjamin och Monica. De två karaktärerna är riktigt komplicerade, de spelar verkligen i en egen liga och det är det som gör att de passar så bra ihop. I och med att de inte kräver förändring hos varandra utan accepterar den andre som den är så får de en fin och ärlig gemenskap som även återspeglas i deras professionella roller.

John Willander Lambrell har för en tredje gång tagit sig an ett stort och välkänt fall och skrivit en egen tolkning av den, en tolkning som jag tror är både baserat på fallet och helt fiktion. Historien är välskriven med många detaljer och tvistar som får en att fastna vid varje kapitel, dock är det några saker som inte riktigt är i min smak. Handlingen är spännande och intrigfylld, morden är råa, blodiga och brutala med väldigt bra detaljer och återberättandet är bra. Dock upplever jag boken som seg emellanåt, spänningen stannar av lite i mitten och det tar ett tag innan den drar igång igen, samt att jag upplevde att man inte fick sån bra inblick i mördare och hans tankar kring morden, bara ytterst lite. Bokens sista del kändes lite framstressad och inte riktigt lika detaljerad och utbredd som den första delen. Dessutom blev jag lite besviken på bokens slut, jag gillar vanligtvis öppna slut men denna blev jag lite smått irriterad, jag hade nog velat ha ett avslut i och med att det är sista delen enligt Willander Lambrell själv.
Kapitlen i sig är detaljerade och spännande men som sagt tappade jag bort mig lite i mitten och irriterade mig lite på en del felstavningar, meningsuppbyggnader och slarvfel, något som verkligen kan irritera läsflödet.

Mörkt Arv av John Willander Lambrell är en riktigt rå och mörk bok, en bok med en intressant och spännande handling och karaktärer. Huvudkaraktärerna kompletterar varandra på ett bra sätt och får storyn att komma framåt på ett spännande sätt. Dock sackar den av lite i mitten och kommer igång mot slutet igen, slutet är ett öppet slut, något som får en som läsare att sitta som på nålar!