Motiverande samtal med grupper

Ortiz, Liria

| 2018

Flag from sv

2


Äntligen en bok om att använda Motiverande samtal, MI, med grupper! I Motiverande samtal med grupper finns konkreta beskrivningar, praktiska tips och många exempel kring hur du som gruppledare kan använda MI i arbete med grupper. I denna bok lyfts MI-metodens kärna fram, det vill säga interaktionen mellan gruppledaren och gruppdeltagarna i syfte att framkalla och förstärka prat om förändring. Grundläggande begrepp inom MI ? såsom förhållningssätt, kommunikationsfärdigheter, motstånd, förändringsberedskap och de fyra processerna ? diskuteras utifrån hur du som gruppledare kan förhålla dig till dessa. Hur kan du i grupp framkalla förändringsprat och öka motivationen till förändring hos gruppdeltagarna? I boken finns även en manual med ett utvalt förslag på en motivationsgrupp för 8 tillfällen. Boken riktar sig till alla som arbetar med eller vill lära sig att arbeta med MI i grupper, oavsett...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Marcu Danut

2019-04-28

Betyg

MI med grupper, nya möjligheter i en utvidgad perspektiv

Med sin nya bok Motiverande Samtal med grupper öppnar Liria Ortiz och Katarina Ödman Fäldt dörrar till möjligheter när det gäller användningen av motiverande samtal.
De faser grupper går genom blir hanter- och påverkbara med hjälp av enkla principer och tekniker härledda från samtalsmetoden Motiverande Samtal.
Boken använder ett lättförståeligt språk och praktiska exempel för att ge målande beskrivningar av samtalssituationer i arbetet med grupper.
Gruppen ses i ett nytt perspektiv där medlemmarnas olikhet ses som en styrka som kan nyttjas i arbetet med individernas förändringsprocesser.
Principerna som definierar Motiverande Samtal används för att visa hur en gruppledare kan ta ansvar för de olika grupprocessernas utgång genom att vara en aktiv, samtalsmetodisk del i skeendena.
Grundtanken är att motivation till förändring återfinns både på grupp- och individnivå. Med en respektfull och accepterande inställning kan förändringsmotivationen framkallas. Nyckeln är hur de resurser gruppen erbjuder nyttjas på ett effektivt sätt.
I kapitel fem diskuteras även situationer där gruppmedlemmarna har olika diagnoser. Även det här kapitlet är format så att individers svårigheter kan ses utifrån en ny vinkel och utnyttjas som en tillgång i individens förändringsarbete.
Min uppfattning, efter att ha läst boken och även prövat den med olika arbetsgrupper, är att boken är tillämplig som ett effektivt och praktiskt redskap i arbetet med grupper.
Individer ingående i grupper jag arbetat med har återgivit att de känt sig hörda och sedda. Framförallt har de känt att de, genom att ha tagit del av andra gruppmedlemmars syn på saker, stärkts positivt i inställningen till sin egen situation.