Katten Morrison älskar att bli kliad på magen och att äta ost och grädde. Han är lite som familjens kung, men en dag ställs hans tillvaro på ända när en hamster kommer till familjen. Som dessutom får namnet Kungen! Hur ska detta gå? Kan Morrison vänja sig vid att inte vara det enda husdjuret? Sanna Juhlin är författare och tvåbarnsmamma och bor nära naturen i Söråker. Hon skriver både barnböcker och vuxenromaner och föreläser även om sitt författarskap på skolor och bibliotek. Sanna skriver böcker som är spännande och roliga, där läsaren får må bra i berättelsen men också lockas till eftertanke. Katten Morrison är en lite självgod katt, som är snäll innerst inne. Historierna är berättade ur Morrisons perspektiv och både vuxna och barn har glädje av böckerna. De fantasifulla illustrationerna är gjorda av Mimmi Tollerup.
Morrison och hamsterjakten av Sanna Juhlin och Mimmi Tollerup är en underbar bilderbok. Jag skriver inte "för de yngre", för jag hade minst lika stor behållning av boken som jag tror de mindre barnen har. Det här är en bok jag ser fram emot att läsa för mina barnbarn, om och om igen.
Morrison är en katt. Han är kung i familjen och van vid att vara i centrum. En dag flyttar en liten hamster in. Familjen kallar honom för Kungen. Morrison blir utestängd, eftersom de är rädda för att han ska göra hamstern illa.
Man får följa Morrisons tankar om allt det nya som händer. Han är inte glad, men han är inte arg heller. När hamstern försvinner får Morrison skulden. Han ger sig ut på hamsterjakt.
Älskade verkligen den här boken. Med flera egna katter i huset känner jag igen kattens beteende. Minns när vi skaffade två kattungar och den gamla katten, som ännu inte hade accepterat kattungarna, kom med en död kanin, utan huvud, och gav dem. Det där vårdande beteendet som katter har lyckas Sanna och Mimmi skildra mycket väl i boken.
En av de bästa bilderböcker om djur jag har läst på länge. Läs den!
Upptäckte att den även finns som ljudbok. Perfekt att låta barnet lyssna och titta på bilderna, om och om igen!
2016-10-18
Finurlig och trevlig berättelse som helt följer katten Morrisons perspektiv. Det är lätt att leva sig in Morrisons känslor och tankar, inte minst tack vare Mimmi Tollerups härliga och uttrycksfulla illustrationer. Charmen med boken består i hög grad av just kattens personlighet och det sätt som Morrison tacklar det obekväma läget han hamnar i.
2016-09-15
Jag vill tipsa om den finurliga bilderboken Morrison och hamsterjakten av Sanna Juhlin.
Morrison är en fet och bekväm katt som själv tycker att han är kungen i huset. Människorna i familjen gör allt för honom och det är så livet ska vara. Chocken blir stor när familjen skaffar ytterligare ett husdjur, en hamster, som till råga på allt får namnet Kungen. När hamstern råkar ta sig ut ur buren och försvinner blir Morrison anklagad för att ha ätit upp Kungen. Nu måste Morrison försöka rädda situationen och det blir på ett sätt man inte riktigt väntar sig.
Berättelsen följer helt kattens perspektiv och det är lätt att leva sig in Morrisons känslor och tankar, inte minst tack vare Mimmi Tollerups härliga och uttrycksfulla illustrationer. Vissa klichéer, som att katten gillar grädde och ost, kompenseras av att Morrison visar sig vara en mycket mer komplex personlighet än man först tror. Charmen med boken består i hög grad av just kattens personlighet och det sätt som Morrison tacklar det obekväma läget han hamnar i.
Målgruppen är barn i åldrarna 3 – 6 år, men jag läste ändå boken högt tillsammans med min 8-årige son. Inom parentes sagt skulle han kunna läsa boken själv, men det här med högläsning är riktigt mysigt. Högläsning skapar både gemenskap och större förståelse för det man läser eftersom man kan prata om det. Min son tyckte att boken var jättebra. Han skrattade åt detaljer som Morrisons reaktion när familjen glömmer att ge honom mat och han tyckte att slutet var riktigt spännande.
Jag kan verkligen rekommendera Morrison och hamsterjakten för både små och lite större barn.