Åttioåriga svenskan Anna-Lisa befinner sig tillsammans med sin käraste, tidigare tjurfäktaren Manuel, på hans gård i Spanien. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Coronaviruset har nått Spanien och Anna-Lisa befinner sig i ett spanskt lockdown. Trots restriktioner, följda av nya restriktioner och smitta som sprider sig bland vänner, finner Anna-Lisa och Manuel på sätt att hantera sin situation. Med ensamma flamencodanser på gårdsplanen, promenader med nya skyddslingar från djurstallet i Torrevieja och en och annan otillåten promenad vid rosa lagunen och klipporna vid havet. Promenader som kan sluta mycket illa. Nya överraskningar väntar, återföreningar med familj och vänner och oväntade besök som får tillvaron att ta dramatiska vändningar. Böckerna om Anna-Lisa är tre fartfyllda och hjärtliga feelgoodromaner om att livet faktiskt kan börja i sjuttioårsåldern. Missa inte...
Det har ju blivit något av en tradition att läsa en mormor-bok under den årliga Spanienresan. Så blev det även i år när Mormor i karantän låg beredd på läsplattan. Passande nog(?) så är detta sista delen och det kan också ha varit den sista resan till Spanien. Åtminstone till det gamla vanliga stället i Torrevieja-området, där böckerna också utspelar sig.
Boken påstår sig börja när Spanien går in i lockdown på grund av pandemin. Rent formellt så är det kanske så, men x antal sidor ägnas åt att gå igenom allt som har hänt det senaste året. Och lite till. Jag både vill ha och uppskattar återblickar för att få hjälp med att komma ihåg saker. De här böckerna tar dock detta till en helt annan nivå och går igenom i stort sett allt. För mig, som har läst det två tidigare böckerna, blir det tjatigt och repetitivt. Det är en svår balansgång det där.
I Mormor i karantän knyts varenda tråd ihop. Även de som kanske inte hade behövt det. Buskis-varningen gäller fortfarande, men det var jag ju beredd på. Det är, i stort sett, ändå en mysig och underhållande bok.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/10/bok-mormor-i-karantan-av-kaj-branzell.html
Mormor i karantän är den tredje fristående delen i serien om åttioåriga Anna-Lisa som, i protest mot dotterns daltande mot hennes ålder, flyttat till Spanien på egen hand. I de tidigare böckerna är Anna-Lisa med om stora omvälvande och ibland farliga äventyr, men här i den tredje möter hon istället sin kanske dödligaste fiende, covid-19.
Kaj Branzell har tagit en verklighet vi alla har upplevt och placerat den i sin skönlitterära värld. För att riktigt understryka hur verkligt det är, börjar varje kapitel med ett utdrag från lokala myndigheter eller nyhetsstationer som visar på karantän-bestämmelser och annat. Vi får också möta många av de som dykt upp i de tidigare böckerna, både på gott och ont. Branzell är inte rädd för att låta några dö eller bli sjuka i det virus som omskakar världen.
Det är mängder av tillbakablickar i den här boken och för mig som har läst de tidigare böckerna, kan de ibland bli väl många och detaljerade. Dessutom kan jag tycka att de kommer i underliga formuleringar eller på sätt jag själv inte skulle ha valt, men vem är jag att säga hur en åttioåring uttrycker sig i mejl till sin väninna?
Jag gillar Anna-Lisa, definitionen av en krutgumma. Men hon tappar det lite i den här boken och blir orolig, svartsjuk och mindre självsäker än hon varit innan. Det kan jag tycka är tråkigt. Men samma sak här, karantänen och mötet med sin egen dödlighet på ett annat sätt har skakat om de flesta på sätt de inte kunnat räkna med. Persongalleriet är stort, och för den som inte läst de tidigare delarna kanske det kan bli svårt att hänga med på vilka alla är (men tillbakablickarna hjälper garanterat). För mig som då, som skrivet, redan läst de andra två delarna, blir det mångt och mycket som att hitta hem till gamla vänner igen, även om de är ganska mycket äldre än vad jag är.
Språkmässigt sätt flyter det på bra för det allra mesta, och jag tycker om att Branzell blandar in lite spanska ord i det hela. Gestaltningen fungerar och det känns som att jag är där på gården med allihop.
På enbart några få år har Kaj Branzell kommit att bli en av mina favoritförfattare. Jag tycker mycket om hennes förmåga att blanda in en viss spänning i sina underhållningsromaner där oftast färgstarka pensionärer får betydligt mer utrymme än vad de brukar få i såväl andra romaner som i det verkliga livet.
Det här är den tredje fristående romanen om mormor Anna-Lisa som lämnar sitt tråkiga, förutsägbara pensionärsliv i Karlstad, flyttar till Torrevieja där hon får en stor samling färgstarka nya vänner och där mycket spänning väntar henne. Även kulturliv, kärlek, intriger och lite erotik på gamla dar är något som drabbar Anna-Lisa i de tre böckerna, som börjar med: Mormor på rymmen (2019) och sedan: Mormors val (2020). Av Branzell har jag även tidigare läst: Inte utan min hund (2016) samt: När första stenen fallit (2018).
Anna-Lisa befinner sig på gården i Torrevilija med sin man, den f.d. tjurfäktaren Manuel när de får veta att en pandemi drabbat världen och att hela Spanien nu gått in i lockdown. Hur ska det åldrande paret klara sig? Hur ska det gå för Anna-Lisas vänner, svensken Stig-Arne och hans irländska hustru, Maeve, båda två en bra bit över de sextio, men med sin lilla dotter Matilda som de fått via IVF. Och så har vi det vänliga paret Dolores och Enrico, den kroniskt svärande papegojan Carmen som har varit en humoristisk sidekick i de tidigare böckerna- samt Anna-Lisas bästa väninna, Ingegerd hemma i Sverige vars man ligger i respirator efter att han smittats- hur ska de alla klara sig? För att inte tala om, Susanne, Anna-Lisas neurotiska dotter hemma i Kalmar- hur ska hon klara sig under rådande omständigheter?
Det är en mysig och varm tredje del i serien som på sina håll är riktigt hjärtgripande samt underhållande och med en viss spänning. Jag tycker också mycket om att författaren ger en viss kritik mot den svenska coronastrategin samt tar upp ett mycket vanligt problem här hemma- nämligen åldersdiskriminering. Jag kan varmt rekommendera den här boken- men anser personligen att man gör bäst i att läsa dem i rätt ordning.
Slutbetyg, en stark 4:!
Jag har läst Mormor i karantän av Kaj Branzell, boken är utgiven av Stellar Förlag 2021. Mormor i karantän är den tredje och sista boken i trilogin om Anna-Lisa i åttioårsåldern som flyttar till Spanien. Anna-Lisa bor med sin man, den tidigare tjurfäktaren Manuel på hans gård i Spanien. De lever ett harmoniskt liv på gården förutom en och annan överraskning plus att Coronaviruset kryper sig allt närmare och de hamnar i ett spanskt lockdown. Mormor i karantän är en varm, humoristisk och ibland spännande bok full av olika känslor. Författaren skriver på ett trevligt sätt och blandar in spanska ord ibland i texten, som läsare tror jag nästan att jag är på gården med Anna-Lisa, Manuel och andra som förekommer i boken. I den här boken börjar även varje kapitel med några rader från olika tidningar, bloggar eller spanska riksnyheter på svenska om coronautvecklingen i Spanien. Det tillsammans med berättelsen om Mormor i karantän blir ett tidsdokument under lite mer än ett år med Corona. Jag hade önskat att boken hade gått igenom en till redigeringsrunda före tryck eftersom att några små fel dyker upp ibland. Bortsett från detta så är det en supermysig bok om att det aldrig är försent att börja leva livet och bli lycklig. Jag vill varmt rekommendera Mormor i karantän och de övriga böckerna (Mormor på rymmen och Mormors val) som bör läsas i ordning till tanter och gubbar i alla åldrar som gillar feel good-böcker!