Mörkrets vänstra hand

Le Guin, Ursula K

| 1998

Flag from sv

170


Människan Genlys upplevelser på planeten Vinter upphör inte att fascinera och sätta skräck i läsaren. Genlys försök att med fredliga medel skapa en allians mellan Jorden och Vinter bemöts på många olika sätt, men aldrig med välvilja. Svek och tillit är grundmotiven i Mörkrets vänstra hand. I det nya förordet finns LeGuins mycket diskuterade essä från science fiction-antologin Aurora. Denna gång med författarens nya synpunkter och inlägg. Ursula LeGuin är vida känd i science fiction-sammanhang, både vad det gäller vuxen- och ungdomslitteratur. Mörkrets vänstra hand höjdes till skyarna av både kritiker och läsare och tilldelades Hugostatyetten och Nebulapriset för bästa science fiction-roman när den först gavs ut.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Karl Nordström

2015-07-31

Betyg

well written, but the gender aspect never hit me that hard....

Betyg

Början var långsam och tråkig, därför får den bara en trea. Det tog dock fart i andra halvan av boken som var riktigt bra. Angående skildringen av det könlösa samhället: jag störde mig på att huvudpersonen konstant benämnde egenskaper han fann negativa hos folk som kvinnliga, men jag insåg mot slutet att Le Guin medvetet förstärkte hans dualistiska världssyn. Detta återkom flera gånger i boken, dualism respektive helhet.

Liza Bolin

2011-06-07

Betyg

början var förvirrande, men vinterresan tog boken till helt nya höjder. mycket intressant koncept, men jag ifrågasätter leguins val att kalla de androgyna gethenierna för "han". det är ju ändå vi genusfångar som ska läsa den.

Stina Norgren

2010-10-05

Betyg

Vissa stycken var fantastiska medan andra gav träsmak i hjärnan. Inledningen var minst sagt svårgenomtränglig. Man läste och läste men tycktes inte komma någon vart. Karaktärerna kändes distanserade och det var först i slutet, på resan över isen, som man tilläts komma riktigt nära. Inte heller Le Guin´s ambition att skildra ett könslöst samhälle tycker jag känns helt lyckat. För mig är det inte ett könslöst samhälle som skildras utan ett samhälle befolkat av män. Män som kan föda barn visserligen men ändock män.

Trots de invändningar jag hade/har till berättelsen är jag ändå glad att jag fortsatte läsa och gav boken en chans, för om inledningen var svårgenomtränglig så var slutet raka motsatsen. Det var först då, när det bara var något hundratal sidor kvar som jag blev intresserad på allvar. Det gick inte att stå emot, man drogs ohjälpligt in i berättelsen och ville inte att det skulle ta slut.

Karin Söder

2010-08-04

Betyg

Mycket annorlunda, noga skriven bok. Spännande och på något sätt oförståelig!