Mörk jord

Bauer, Belinda

| 2011

Flag from sv

336


"Hade den släppts i Sverige hade den fått augustpriset direkt" Magnus Utvik, SVT Belinda Bauers debut är en häpnadsväckande stilsäker psykologisk kriminalroman. Tolvårige Steven försöker hela sin trasiga familj genom att till varje pris hitta liket efter sin morbror Billy, som arton år tidigare tros ha fallit offer för pedofilen och barnamördaren Arnold Avery. När Steven bestämmer sig för att ta kontakt med Avery tar en livsfarlig katt-och-råtta-lek sin början. Mörk jord [Blacklands] har sålt i över 70.000 exemplar i England och tilldelades 2010 års Golden Dagger, ett av kriminallitteraturens mest prestigefyllda priser. Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika. Hon har arbetat som journalist och manusförfattare. Hennes första filmmanus The Locker Room belönades med Carl Foreman/Bafta-priset för unga brittiska manusförfattare. 2011 kom hennes andra kriminalroman, Darkside, som fick...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Maria Jacobsson

2019-10-20

Betyg

Boken började segt och det hände inget speciellt. Men ju mer jag lär känna Steven och förstår hans situation, ju mer vill jag läsa vidare. Boken tränger sig långsamt på och dröjer sig kvar i mina tankar långt efter den är färdigläst. Långsamt går det upp för mig att detta var en riktigt bra bok. Läs den, men förvänta dig ingen action, bara intelligent beskriven vardag för en missförstådd pojke.

M

Mats Sigfridsson

2018-09-22

Betyg

Lite annorlunda kriminalroman. En underliggande mörk krypande spänning. Ett utsatt barn som beskrivs verkligt levande. Bra språk, karaktärs och miljöbeskrivningar.

Izabela Horn

2018-07-19

Betyg

Mörk och ryslig historia. Jag är ingen stor fan av kriminalromaner men mörk jord var lätt att komma in i och lätt läst. Miljön är ruskig och seriemördaren är en av den värsta sorten.
Det som sänker betyget är att historien är förursägbar utan några överraskningar på slutet.

K

Karin Johansson

2018-03-28

Betyg

Gillar Belinda Bauer, men denna hade jag lite svårt för. För ”tung” i min smak.

Marina Pedersen

2016-10-10

Betyg

Lyssnar på ljudbok..och fixar inte Torsten Wahlund som uppläsare...så jag vet inte om boken är bra...men lyssnade på halva

A

Anna Jensen

2015-12-28

Betyg

Japp, en femma rakt av! Mycket bra skriven och mycket bra handling.

Teresia Kjellgren

2015-08-26

Betyg

Helt okej men hade nog högre förväntningar Kommer nog läsa hennes andra böcker så den är iaf läsvärd..

E H

2015-04-04

Betyg

En bok med en grymt bra story men som hade kunnat skrivits lite bättre, lite mer spännande och mer kommunikation mellan de två huvudpersonerna.

E

Ewa H

2014-11-22

Betyg

Annorlunda, intressant, spännande! Fascinerande skildring av den unge Stevens liv och funderingar. Kanske aningen lite problem med avslutningen (som så många drabbas av) men en fyra blir det ändå!

Venti .

2014-04-27

Något seg i början sedan tog det fart. Rekommenderar!

B

Birgitta Björnfors

2014-04-17

Betyg

Det enda sättet Steven kan komma på att hela sin familj på är att hitta kvarlevorna efter hans morbror som mördades när han var lika gammal som Steven är nu.
Stevens mormor, som brutalt förlorade sin son för 18 år sedan har aldrig hämtat sig. Hon väntar på att hennes son ska komma hem från skolan varje dag och hennes sorg, vanmakt, ilska och uppgivenhet skildras övertygande och smärtan känns rent fysiskt i mitt bröst.
Även Stevens mamma, som förlorade sin bror, är märkt av tragedin. Hon och Steven bor hos mormodern under knappa förhållanden och det känns som om hon bara nätt och jämt håller ihop.
Hela det psykologiska spelet är oerhört skickligt uppbyggt och skildrat. För mig är det inte själva intrigen som gör boken till en bladvändare utan just skildringen av Steven och hans liv tillsammans med hans mor och mormor.
Steven börjar brevväxla med morbroderns mördare för att försöka få honom att avslöja var kroppen ligger begravd.
Belinda Bauer serverar läsaren sakta, sakta en smygande spänning. Miljöskildringarna är utomordentliga. Porträttet av Steven är fullständigt hjärtskärande och uppslukande.
Detta är en av mycket få kriminalromaner som jag rekommenderar starkt.

Lotta Karlsson

2014-02-04

Betyg

Som man anar av titeln-en svart historia, inte så bra, svag 3:a

Maria B Hansson

2014-01-21

Betyg

Tänk vad man kan bli förförd av ett omslag och en baksidestext *s* Det tog tid att komma in i boken och även om jag förstår vad författaren är ute efter så lyckades hon inte beröra mig riktigt ändå. Det kändes överdrivet med mormodern som stod på samma plats varje dag, och mamman beskrevs nästan stereotypt. Hade velat kräma ut mer av historien.

Maria B Hansson

2014-01-21

Betyg

Tänk vad man kan bli förförd av ett omslag och en baksidestext *s* Det tog tid att komma in i boken och även om jag förstår vad författaren är ute efter så lyckades hon inte beröra mig riktigt ändå. Det kändes överdrivet med mormodern som stod på samma plats varje dag, och mamman beskrevs nästan stereotypt. Hade velat kräma ut mer av historien.

Katarina Nord

2013-10-29

Betyg

Vet inte om jag tycker om den eller inte. Boken är så dyster hela tiden. Men språket är målande och jag kan se allt framför mig. Vill nog läsa en bok till av författaren iallafall.

Sabina Svahn

2013-10-02

Betyg

Läste ej ut, inte min typ av bok.

Marc Moore

2013-08-28

Betyg

Välskriven - javisst, men det är väll det enda possitiva jag kan säga om boken. Det är ingen deckare och storyn är tunn, väldigt tunn... den tillför verkligen inget till mitt liv.

Britt-Marie Kullin

2013-07-15

Betyg

En väldigt spännande och en mycket rörande bok, om en familjetragedi och en seriemördare. Rekommenderar verkligen boken.

Marita Ryen

2013-03-14

Betyg

En bra och lite otäck historia men ingen bladvändare. Betyg 3 av 5.

Jasmina <3

2013-03-03

Betyg

Denna bok var helt okej tycker jag
Den var spännande =)

Ida Holmén

2013-02-26

Betyg

Belinda Bauer har ett fantastiskt språk och berättelsen är annorlunda. Framför allt tycker jag att skildringen av seriemördaren ger boken en intressant vinkling, samtidigt som det stundtals kan bli riktigt obehagligt.

Boken är absolut läsvärd, men jag kan tycka att den hyllats lite väl mycket. Som i de flesta böcker finns segare partier, men betyget sjunker för min del mest för att det här inte riktigt är den typen av bok jag föredrar.

S

Sussie Lindahl

2013-02-18

Betyg

Sååå seeeg o tråkig! Ingenting för mig.

K

Karin Löfstrand

2013-02-05

Betyg

130203: Inte alls dumt! Tunn bok men riktigt spännande historia.

Carolina E

2012-12-10

Betyg

Det här är ingen renodlad deckare med polisarbetet

och jakten på mördaren i fokus, utan det här är

berättelsen om Steven Lamb som vill ställa allt till rätta.

Jag har dock svårt för att sålla mig till skaran som hyllar boken

och egentligen vet jag inte riktigt varför, men jag fastnade aldrig i den.Dessutom förstod jag aldrig vilken tid det utspelade sig på.

Jag fick intrycket av att det utspelade sig för ett antal år sedan,

när det förmodligen är i relativ nutid.

Det är något med språket.

Det är något med miljöbeskrivningarna.Visst är den välskriven och annorlunda

och passar säkert någon som vanligtvis inte läser deckare,

nu tillhör jag ju dock den skaran som gillar jakten på mördaren.

( Även om det är psykologiskt intressant när även mördaren är känd. )


http://romeoandjuliet.blogg.se

Monika W

2012-11-14

Betyg

Det har tagit emot lite att läsa denna och egentligen beror det bara på alla tokhyllningar jag läst vilket gjort att jag hade otroligt höga förväntningar. Det är är aldrig bra, de flesta böcker klarar inte att leva upp till dem. Så icke heller denna. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2012/11/mork-jord-av-belinda-bauer.html

My.loved.books

2012-09-15

Betyg

Spännande bok med otäck handling

A

Anna Nyman

2012-09-09

Betyg

i segaste laget

Elin Niklasson

2012-09-05

Betyg

Lägger ner nu. Men kan säga att hennes andra bok är sjukt bra! Läs den i stället!

Helena Nilsson

2012-09-01

Betyg

Ok, men inte jättebra. Däremot upptäckte jag hur bra Torsten Wahlund läser, vilket jag inte har tyckt tidigare.

Betyg

Denna deckare har fått massa med positiv kritik, belönad med The Gold Dagger. Den är definitivt annorlunda än andra deckare jag läst. Men den var fruktansvärt mörk, Steven verkade ha ett fruktansvärt trist liv, inte konstigt han grävde. Det var ingen bok man längtade efter att lyssna på men samtidigt ville jag lyssna klart. Jag tyckte den stundvis var seg men samtidigt var den bra skriven,jag kunde nästan känna fukten och jorden på mig

Betyg

Detta var en av de segaste och sämsta böcker jag läst....! Har hennes andra bok hemma men tror nog att den hamnar i bokhyllan oläst!

E

Emeli Backström

2012-06-24

Betyg

Väldigt engelsk och inte riktigt min smak. Tycker att personporträtten är ganska töntiga.

I

Iris Forsberg

2012-06-16

Betyg

Den är seg i början, bra i mitten men tappar i slutet. Hon bygger upp en otrolig spänning som mot slutet faller platt. Detta är snarare en spännande roman än en spänningsroman s a s (d v s ingen deckare). Läsvärd men det blir inte fler böcker av henne för min del.

Linda Lagerström

2012-05-27

Betyg

Spännande och intensiv. Klurigt skriven!

G

Gunilla Jönsson

2012-05-24

Betyg

En stark trea. Spännande från första till sista sidan.

Pia Stendahl

2012-05-15

Betyg

Mörk jord är Belinda Bauers debutroman. En mycket lyckad debut. Mörk jord är en av de bättre böckerna jag läst på länge.

Belinda Bauer har blivit lovordad för sitt språk med all rätt. Hon skriver träffsäkert och övertygande. Hon ger verkligen liv till den tolvåriga pojkens röst men även till seriemördaren. Jag är mycket imponerad hur hon kan lyckas framställa seriemördaren Arnold som en människa och individ och inte bara som ett monster.

Mörk jord är en spännande bok som periodvis ger en obehagskänsla och däremellan som ett kraftfullt slag i magen. Det är en bok som berör på flera plan.

Har du inte redan läst Mörk jord, gör det!

www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.

Karin Lundberg

2012-04-15

Betyg

Helt okej deckare! Väldigt obehaglig och läskig (speciellt i slutet).

Marina Trenkoska

2012-02-15

Betyg

Nja, lämnar den här boken här och nu. Inte alls spännande eller medryckande...Svag trea.

F

Frida Simonsson

2012-01-30

Betyg

Oväntat bra, en riktig sträck-läsarbok. Intressant med både "offrets" och barnmördarens perspektiv.

Rasmusmatte .

2012-01-06

Betyg

Hade lite större förväntningar på boken. medelbra i min smak.

A

Anitha Ronnersjö

2012-01-02

Betyg

Jag har lyssnat på Belinda Bauers kriminalroman ”Mörk jord”
Jag tycker att kriminalromaner är de böcker som passar bäst att lyssna till för om du tappar bort dig spelar det ingen större roll litteraturen är enkel och du kan själv fylla i det som fattas eller som du har missat för att du har tänkt på något annat.
”Mörk jord” handlar om tolvårige Steven som växt upp i en familj i spillror. Någon pappa finns inte och Stevens mamma och mormor verkar kalla och ointresserade av pojken. Hans lillebror är mammas favorit. Mormodern sörjer sin son och mamman sin bror Billy som blev våldtagen och mördad av en pedofil, Arnold Avery. Billy var ett av många barn som föll offer för brottslingen och hans kropp har aldrig hittats. Steven tar sig därför an uppgiften att gräva efter sin morbror Billy.
När Steven sedan bestämmer sig för att ta kontakt med Avery tar en livsfarlig katt-och-råtta-lek sin början."

Jag sögs in i boken direkt. Både språket och innehållet fick mig att flera gången spela om och lyssna noggrant för jag ville hela tiden följa utvecklingen i Stevens efterforskningar efter sin döde morbror Billy. Allt från hans slit med att gräva efter liket runt de områden där pedofilen Arnold Averys andra offer hittats.

När Steven sen tar steget att kontakta Avery i fängelset byggs spänningen alltmer, både hos de båda "brevvännerna" och läsaren. Nu är frågan om den kontakten kommer leda till något resultat för någon av dem. Steven hoppas ju på en upplösning på fallet och Arnold får en ny livsgnista genom de brev som S L sänder honom...


Marja-Liisa Luther

2012-01-02

Betyg

Riktigt bra men lite långtrråkig ....

P

Patrik Hemmingsson

2011-12-06

Betyg

Otroligt tråkig bok!

S

Sam Andersson

2011-11-15

Betyg

Mycket bra och realistisk. Var dock aningen seg mellan varven.

Michaela Schuller

2011-11-08

Betyg

Hade så stora förhoppningar men blev besviken. Var för otäck för min del, svårt för alltför ingående beskrivningar på barnmisshandel. Annars en ovanlig intrig som jag gillade.

Anne-Lie Månsson

2010-11-10

Betyg

En psykologisk thriller som beskriver en katt och råtta lek mellan en tolvårig pojke och en seriemördare.
Trots det ruskiga temat skriver Belinda Bauer i ett långsamt tempo och hennes beskrivning av fr.a. pojken är nära och ömsint. Väl värd det pris hon fick.