Morfar flyttar in

Susso, Jali Madi

| 2019

Flag from sv

4


Haddy och Emil väntar med spänning -- det är ju idag morfar ska komma! Hela vägen från Gambia till Gröndal! En stor väska har han med sig. Kan det finnas presenter i den?Morfar har aldrig varit i Sverige förut. Och det märks. Han kan inte ett endaste ord svenska och vet knappt hur man beter sig i snabbköpet. Vilken tur att Haddy och Emil finns. Dom ska lära honom allt dom kan!Morfar flyttar in av Jali Madi Susso, Eva Susso och Marcus-Gunnar Pettersson är en varm bilderbok om kulturkrockar som kan uppstå inom den egna familjen när en älskad morfar dyker upp från ett avlägset land.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Eva Boktokig

2020-01-05

Betyg

Det här är en sådan levnadsglad berättelse att man blir alldeles lycklig bara av att läsa den. Bilderna är fantastiska.

Man lär sig massor i bara förbifarten av att läsa denna. Det tycker jag är helt underbart. Den vidgar också perspektiv och bidrar på ett fint sätt till vårt mångkulturella samhälle.

J

Betyg

Fantastisk, charmig & vackert illustrerad!

Barnboksfamiljen .

2019-10-24

Betyg

Äntligen är dagen här! Dagen då morfar kommer ända från Gambia till Gröndal.
Barnbarnen Haddy och Emil är födda och uppvuxna i Sverige. Därför gör de till sitt uppdrag att lära morfar allt han behöver veta inför sin nya vardag i Sverige.

På ett humoristiskt sätt skildras kulturkrocken som sker när morfar - som bara vill väl - börjar bekanta sig med det nya samhället. Jag gillar speciellt hur boken fångar fenomenet integration så fint, dels genom morfars möte med svenska samhället. Men också hur t.ex grannen Torben möter morfar och såsmåningom sänker sin gard och släpper familjen inpå. Att vi alla behöver mötas och förgylla varandras tillvaro, så vi sen gemensamt kan utvecklas vidare och skapa ett bättre samhälle där alla har bidragit med olika pusselbitar. Detta synliggörs också genom att barnen lär morfar svenska ord, men boken lyfter även in flera ord från morfars språk också.
Under en bokfrukost nyligen berättade Jali Madi Susso att han tagit inspiration från när hans egen mormor kom till Sverige under hans barndom.
Allt förpackat i en underhållande barnbok som skapar lästlust.

Marcus-Gunnar Pettersson är väl en av Sveriges trendigaste barnboksillustratörer och det kan vi absolut förstå. Hans illustrationer är anledningen till att boken får en femma. Texten är välskriven och bra den också, men inte en lika extraordinär upplevelse som Petterssons illustrationer. För de är verkligen rent fantastiska att få uppleva, studera noggrant och samtala kring med barnen.
Petterssons stil känns helt klart unik!

Sen stor tumme upp till att boken breddar barnboksutgivningens representation. Tyvärr är det fortfarande framförallt personer med vit hudfärg som syns på omslagen och i huvudkaraktärer.


En riktigt fin bok som rekommenderas varmt! Passar även fint som present/julklapp alternativt ett måste att låna på bibblan.

G

Gustavs Bokhylla

2019-10-17

Betyg

Fantastisk bok på många sätt. Kulturkrockar och stora hjärtan. En bok att älska. Det finns ett talesätt som kallas ”att göra en Svensk” dvs låtsas att man inte ser. Det är tydligt i boken. Jag älskar att morfarn försöker pruta, att han står på sig för att lära känna grannen, att de äter pannkakorna ute och gosar i sängen allihop. Det är en fantastisk berättelse och bilderna är klockrena. En bok som skapar leende på läpparna.