Mördaren i folkhemmet

Ebervall, Lena

| 2012

En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp. Slaget mot det trygga folkhemmet Sverige är hårt och tidningsskriverierna om händelsen övertrumfar krigs¬rubrikerna. Det dånar i folkdjupet. Polisen måste hitta mördaren.Vittnen kan berätta om en mörkhårig man och en svart bil. Slumpen vill att den kände idrottslegenden Olle Möller svarar exakt mot de få ledtrådar polisen har. Olle, som är en bekymmersfri typ och glad i kvinnor, svarar dumt på polisens frågor. Men är han verkligen en barnamördare? Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer ho¬nom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäcka mord: femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarns¬mamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen...

Maria Lindkvist

2018-10-01

Jättebra bok som jag önskar att jag ännu inte lyssnat på.

Mycket intressant, mycket bra uppläsning. Skrämmande om hur rättsväsendet och media kan göra i brottsmål.Man ser och hör det man vill se och höra. Läs den!!

Emma Hilmersson

2014-10-21

En av de intressantare böckerna jag har läst, ändrade uppfattning om vad jag trodde hade hänt flera gånger under boken. Bra bok både om du vill ha en bok om Olle Möller eller bara en spännande historia

Tomas Karlsson

2014-07-08

Suverän bok, gripande och väldigt spännande oavsett om man känner till fallet sedan innan.

Marita Ryen

2014-05-01

Rekommenderar ljudboken med uppläsare Björn Granath. En bok i romanform skriven om Olle Möller som blev anklagad för 3 mord. Boken bygger på fakta och visar en hemsk sida utav hur polisen arbetade.

S

Stefan Åberg

2014-02-03

Jag har just läst boken "Mördaren i folkhemmet" av Lena Ebervall Och Per E Samuelsson. Detta är en viktig bok med stort läsvärde eftersom den långt ifrån är någon fantasiprodukt med kriminellt anslag, romaner som bokmarknaden just nu översvämmas av, utan beskriver vad som verkligen hände i Sverige för inte allt för länge sedan. Det är också en bok som väcker olust. Man ställer sig frågan, gick det verkligen till på det sättet på den tiden och följdfrågan kommer automatiskt, kan det hända även i nutid?

Boken handlar om "mördaren" Olle Möller och vad som hände honom och hans anhöriga då han på tvivelaktiga grunder förklarades skyldig till två mord och blev starkt misstänkt för ett tredje.

Problemet är att polisen i samtliga fall tidigt låser fast sig vid Olle som mördaren och förklarar fallen som polisiärt utredda trots att det långt ifrån är på det sättet. Utredningen handlar då uteslutande om att att hitta vittnesmål, indicier och bevis som binder Olle till gärningen för att få en fällande dom samtidigt som allt som pekar i motsatt riktning avförs som ointressant för utredningen.

Boken är dokumentär men skriven i romanform och författarna har gjort en omfattande research kring vad som verkligen hände den gången. Jag rekommenderar verkligen den här boken.

Elin Niklasson

2014-01-04

Jag är helt tagen. Väldigt bra skriven bok om en av Sveriges värsta justitiemord. Jag tänker på Olle Möller hela tiden nu.

Åsa Elmroth

2013-10-01

Den här boken fick mig att vilja skrika rakt ut. Frustrationen över hur Möller behandlas gång på gång är enorm. Författarna har gjort ett enormt jobb och man önskar att huvudpersonen själv kunde få ha upplevt upprättelsen de ger honom. En skamfylld del av svensk historia.
En bok som borde kunna fungera bra i skolan av flera skäl.

Ullis N

2013-09-09

Om ett justitiemord lika bisarrt som Thomas Quick. Jag var tvungen att varva med andra böcker för att jag blev så upprörd.

S

Stefan Karlsson

2013-09-02

Skandal. Man blir förbannad.k

K

Kerstin Eriksson

2013-07-26

Spännande som vilken thriller som helst, men lämnar en dyster och sorglig känsla av skam över de flesta av rättsväsendets inblandade och deras hantering av fallet Olle Möller. Och ännu en nödvändig påminnelse om vikten av att hålla förutfattade meningar och skrivsugna journalister borta inte minst från den här typen av pågående utredningar.

Evert Nilsson

2013-03-15

Verkligheten överträffar dikten heter det och det stämmer ganska bra . Känns lite som en reportagebok, men en mycket läsvärd och spännande sådan.

Carina Olsson

2013-03-10

Jag har hört talas om Olle Möller och diskussionerna huruvida han var skyldig eller inte, någon klarhet i det hela tror jag knappt allmänheten fick.
Det är bedrövligt hur rättssystemet kan missbrukas, stackars människa som fick sitt liv slaget i spillror och det inte bara en gång :(
Jag rekommenderar verkligen boken, den är mycket gripande och sorglig och sann.

Pia Stendahl

2013-01-04

Jag kan inte riktigt förstå att jag aldrig har hört talas om Olle Möller tidigare. Vid något tillfälle borde jag väl ha läst om de mord han dömdes för eller om att han fram till sin död hävdade att han var oskyldig till allt.

Mördaren i folkhemmet är en välskriven bok. Författarna har gjort ett enastående arbete med researchen för boken.

Historien om Olle Möller är verkligen intressant och författarna har dramatiserat den väl. Det är otroligt tragisk historia som författarna berättar om.
Jag rekommenderar starkt boken, Mördaren i folkhemmet. Det är verkligen en intressant läsning och en del av vår nutidshistoria.

www.bokbrus.se finns fler recensioner av ljudböcker.

Margareta Eriksson

2013-01-02

Man blir upprörd , ledsen och förbannad.
Jag var tonåring och bodde i Närke då Rut Lind försvann. Minns att jag led med hustrun och dottern.
Hur kan detta få hända ????

A

Anna Nyman

2012-12-25

Otroligt fascinerande och upprörande.

Eyez Only

2012-11-09

Boken i sig är kanske inget under av välskrivenhet, men historien är otroligt fascinerande och dessutom sann. Jag kände inte till Olle Möller tidigare och tycker det är konstigt att han och den här boken inte har fått mer uppmärksamhet, särskilt när Hannes Råstams bok om Sture Bergwall blivit så omtalad. Man tror att fallet Tomas Quick är något unikt, men manipulerade vittnen och bevis förekom på samma sätt i Olle Möllers fall. Skrämmande att svenska rättsväsendet inte lär sig! Läs den här boken. För Olles skull och för Stures och alla andra som tror att de kan lita på domstolarna.

Rasmusmatte .

2012-11-03

Jag hade större förväntningar på boken. Men intressant och tragiskt med dessa justitiemord.

Kenneth Olausson

2012-09-24

Advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelson hävdar i denna roman, som litterärt sett är ganska så undermålig, att Olle Möller, som dömdes för två mord - ett 1939 och ett annat 20 år senare, skulle vara oskyldig till båda dessa mord och själv offer för ett justitiemord iscensatt av polisen. Lite konstigt onekligen att boken fått så lite uppmärksamhet i dessa Quick/Bergwall-tider.

Britt-Marie Kullin

2012-09-19

En mycket intressant roman som utspelar sig på en verklig historia. Jag är för ung för att komma ihåg när det hände, men min pappa har ofta pratat om fallet. Fast boken är dokumentär så är den skriven som en roman, och det gör den lättläst. Kan helt klart rekommenderas.

( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, Bims Blogg - http://bimsblogg.wordpress.com/category/bokrecensioner/ )

Michaela Schuller

2012-09-15

Riktigt bra roman som gör mig ordentligt upprörd. Att det fick gå till så här. Han var ett lätt byte, för smart kan man ju inte kalla honom. Men det spelar ju ingen roll, justitiemord är vad det var. Författarna har lagt ner mycket arbete och det märks. De skriver lättförståeligt och spännande.