Mat, scenkonst, reflektioner - allt går ihop i skådespelaren och kocken Per Morbergs högst personliga kokbok. Här finns nästan 100 recept från ett liv med mat, teater och en stor familj. En del rätter kommer från stjärnkrogen, andra från farmors kök. Det är vällagat och enkelt och på Per Morbergs vis serverat med äkta känsla. "Jag är ibland en alltför impulsiv person, som handlar först och tänker sen. En person som är så känslig att tanken lätt faller bort. Men det infinner sig ett lugn när jag lagar mat; det får mig att fokusera på något livsviktigt och håller mig på jorden. Gillade att sticka lovikkavantar i syslöjden också. Att göra något med händerna. I den här boken vill jag berätta lite om mig, om hur och varför jag lagar mat. Recepten är en del av min historia, liksom farmor och farfar, krogen, teatern, tjejerna (jag har fem döttrar!) och en gnutta jakt. Vår...
2009-06-01
Som ung var han en av Sveriges och hela Europas bästa inom den asiatiska kampsporten judo. Under 1990-kom han att bli en av våra mest omtalade skådespelare. På senare år har han bytt karriär ytterligare en gång och blivit en av det här landets kanske allra mest kända och populäraste TV-kockar i TV4 och TV4+. Den enda person som stämmer in på den här beskrivningen är förmodligen Per Morberg, som nu i sommar blir 49 år gammal. I vår har denna allkonstnär dessutom debuterat som författare till en kombinerad kokbok och självbiografi under namnet “Morberg – scenen, livet och konsten att laga mat”.
Efter den aktiva judo-karriären utbildade sig Per Morberg till kock vid Kristinebergs hotell och restaurangskola. När han var färdig med det så arbetade han sedan på flera olika och tämligen anrika krogar, som bland annat Riche, Café Opera, Club Alexandra och Tullgarns värdshus. Det var vid denna tidpunkt som Morberg av en tillfällighet stötte ihop med Milos Forman, den tjeckiske filmregissören som bland annat har gjort filmerna “Gökboet” och “Amadeus”, som ville ha med den självsäkre kocken i en av sina kommande filmer. Det blev visserligen aldrig av men Morberg tänkte att det där med skådespel inte verkade vara särskilt svårt. Efter en teaterkurs på Studiefrämjandet 1982 uppmanades han också att söka vidare till scenskolan. Han utbildade sig på Teater- och Operahögskolan i Göteborg och gjorde sin praktik på Angereds Teater. Resten är svensk TV-historia: För den stora allmänheten är han antagligen mest känd för sina roller som exempelvis Bengt Hall i filmen “1939″, psykopaten Viggo i TV-serien “Rederiet” och Roger Rönn i “Vita lögner”.
År 2007 blev Per Morberg programledare i TV4+ för “Vad blir det för mat?”. Det är enligt kanalens egen hemsida en av TV4 Plus största succéer fram till dagens datum och Morberg lämnar definitivt ingen tittare oberörd. Antingen älskar man hans sätt att vara eller också avskyr man det. Det blir nämligen oerhört svettigt, spontant, passionerat, djärvt och väldigt mycket på en höft – och personligen älskar jag det. Nu under våren 2009 följde han alltså också upp framgångarna med sitt matlagningsprogram genom att ge ut en kombinerad kokbok och självbiografi under namnet “Morberg – scenen, livet och konsten att laga mat”. Den har jag läst – och jag tycker att den är riktigt bra.
Man behöver varken vara någon gourmet i stil med Carl-Jan Granqvist eller vinkännare som Bengt Frithjofsson för att ha någon glädje av den här kokboken. Som tur är, höll jag på att säga. Tänk er att kombinera dessa två herrar i en och samma personlighet… Det räcker mer än väl med att man tycker om god mat och har en lättsam inställning till allt möjligt. För styrkan med Per Morbergs kokbok är att den är så mycket mer än just “bara” en enkel kokbok med en massa listade recept med mått, tider och temperaturer. Boken är lämplig för vem som helst. Jag till exempel är definitivt inte någon virtuos i köket och jag fastnade för boken på grund av mitt eget intresse för svensk film.
Det här är som titeln antyder lika mycket en biografi om en skådespelare som det är en bok om matlagning. Det här är helt enkelt en riktigt skön kokbok, där Per Morberg förutom god mat – och då huvudsakligen rejäl, robust husmanskost som till exempel isterband och kåldolmar – också bjuder på sig själv och sin familj. Han berättar även mycket annat kul som exempelvis om sin resa till Capri och att han dessutom utanför köket faktiskt har bacillskräck.
Det är även en ordentligt stor och snygg bok, enligt min mening. Däremot är den möjligtvis inte så smidig att ha med sig vid köksbänken. Morbergs vän Martin Löf bidrar i alla fall med vackra foton från Tullgarn.
En helt underbar bok men fina recept och välskrivna texter. Här kan ni se ett urval av recept från boken: