Monster

Dahlén, Micael

| 2011

I Micael Dahléns bok Monster möter vi fem världskända mördare. Historien tar sig in under skinnet på läsaren och det är blodiga historier om vad som driver människor till att ta någon annans liv. "Jag ska inte döda dig. Var inte rädd", hör jag honom viska bakom mig. I Micael Dahléns nya bok får du bland annat möta Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa: sammanlagt fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över ett halvt sekel. Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död - men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare - i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar? Svaren...

T

Tindra Jansson

2020-12-20

Spännande och intressant bok. Man fick dock framförallt reda på nördarnas fall och författarens egna tankar kring ämnet vad gäller fascinationen för mord. Saknar dock att intervjuerna skulle varit mer djupgående och omfattande.

R

Rebecka Nyman

2020-11-30

Jag som alltid har fascinerats av blod och mördare blev glad när jag fick denna av min syster i julklapp. Det var spännande att få veta mer om dessa kända mördare, jag hade dock önskat ännu djupare och ännu mer information. Intressant var det i alla fall och det var även intressant att få ta del av undersökningar Micael Dahlén och andra gjort för att få kunskap och slutsatser om varför det är så fascinerande för oss människor att få veta mer om de som mördat.

Intressant och välskriven bok...!

Izabela Horn

2016-11-29

Micael Dahlen har rest runt och träffat 5 välkända och omskrivna mördare som har blivit ikoner på grund av sina handlingar. Micael skriver på ett intressant sätt och väcker tankar kring sådant jag aldrig har reflekterat över. Men det som gör mig besviken är att själva möten med dessa människor blir korta kapite. Om man får sådan chans att prata med dessa människor då borde man fördjupa sig i intervjun, tror att boken Monster kunde ha varit mycket bättre än den är.

Anki Vincent

2015-08-14

Mkt intressanta möten av dessa "monster", bara tanken på att genomföra detta projekt imponerar på mig. Klart läsvärd, stark fyra

Rasmusmatte .

2015-08-09

Läste denna eftersom jag var nyfiken på författaren. Boken är sisådär i min smak

Var faktiskt ganska intressant..dock lite mycket egna åsikter från författaren!

Helt okej

Natalie Nordström

2014-04-21

Micael Dahlén är ett geni. Intressanta porträtt av fem mördare runt om i världen. Smått långtråkig bara. Väldigt mord-intresserade människor kommer att älska denna!

Mats Blom

2014-01-04

Synd på så rara ärtor. Micael säger i boken att han ägnat hur mycket tid som helst åt det här projektet. Att då snuttifiera det på 169 sidor kan inte göra någon lycklig...

Jens Jonsson

2013-08-19

Mot inrådan läste jag ändå "Monster" av Micael Dahlén (2011, Volante) om mord, mördare och seriemördare med Manson, Puentes, Sagawa, Lo och Lundin. Idel tokdjävlar med andra ord. Inte så pjåkig men dessa upprepningar om bl.a. moral.

Anki Vincent

2013-07-20

Intressanta berättelser, roligt att det är en svensk författare, att han kom på idén och sedan genomförde intervjuerna och skrev boken. Klart läsvärd.

Nettan Läslus

2012-12-27

Ännu en bok som får mej att fundera på varför det makabra lockar människor. Faschinerande!

D

Daniel Petersson

2012-10-13

Bra, men blir för vetenskaplig och filosofisk mot slutet. Jag vill ha mer blod och detaljer. Men, som sagt, bra. Välskriven.

Läser med intresse funderingarna om att fascinationen av vampyrer och zombies i litteraturen är densamma som för verklighetens mördare. Eftersom jag inte är särskilt intresserad av verkliga mord, jag började bara läsa om Charles Manson för att jag läst en artikel om en man som upptäckte att Manson är hans biologiske far.

Magnus Hoem

2012-03-08

En del intressanta frågeställningar och berättelser, men i längden rätt enkelspårig.

harriet karlsson

2012-01-26

skrämmande , på riktigt

Mikael Nilsson

2012-01-02

Intervjuerna med Charles Manson och andra dårfinkar är intressanta, men mot slutet upptas för mycket utrymme av författarens tämliga flummiga och hafsigt utslängda tankegångar.

Eva Grufman

2011-12-30

Tyvärr tillför denna bok intet nytt i ämnet. Blev mycket besviken eftersom han gjort sig "omaket" att resa runt halva jorden för att personligen träffa "monstren". 90% av allt som står i boken är gammal skåpmat.

S

Sofie Petersson

2011-12-26

Hade önskat en mer kritisk ton i boken, den känns stundtals som ett udda fanbrev till diverse mördare. Samtidigt uppskattar jag den ärliga berättarrösten, att Dahlén faktiskt vågar erkänna sin besatthet av dessa "monster". Gillar inte att han kallar dem monster och demoner, på något sätt tillåter han dem att vara onda då...att de nästan inte har något ansvar utan agerar utifrån arv.

Louise A

2011-11-29

Dahlén verkar inte veta vilket ben han ska stå på riktigt. Det blir inga djuplodande psykologiska analyser, men inte heller något "ekonomireportage" som man kan vänta sig. Att han själv blir en del av industrin runt dessa seriemördare han skriver om, det är han dock fullt medveten om.

S

simon brouwers

2011-11-28

Grymt spännande läsning!

Anna Johansson

2011-11-25

Intressant att få läsa om Micaels möten med de fem mördarna, Diskussionen i slutet av boken var en intressant analys av samhällets besatthet av mord och död. Helt klart läsvärd.

Marianne Skoglund

2011-11-03

Märklig bok som ska handla om MD:s förundran över att mord väcker så starka känslor, men som i förlängningen bara blir ytterligare bok i den jätteindustri kring dessa mördare som boken ska kritisera. De "insikter" MD når är så banala och futtiga att jag skäms å hans vägnar. Om du gillar seriemord så finns det bättre böcker.