2023-06-28
En otroligt stark och gripande bok. En bok som skildrar ondskan ur en annan vinkel än den som de flesta böcker om andra världskriget ofta gör och hur lätt det kan vara att hamna på ondskans sida. Vilken sida du än var på så var du aldrig säker ett litet misstag kunde leda till ett fruktansvärt öde.
En bok som även känns allmänbildande.
Uppläsaren av boken gör ett bra jobb av boken som är väldigt lång men helt klart väl värd att ta del av.
Jag kan inte annat än att hålla med tidigare recensenter. En otroligt bra, stark, gripande och mycket engagerande roman som för en gång skull handlar om ett vanligt tyskt perspektiv under den fruktansvärda terror som var andra världskriget. Trots att boken är lång så tappar den aldrig mitt intresse utan jag vill hela tiden höra vidare och få reda på vad som ska hända med Hedwig. Den är så pass välskriven att man lätt skulle kunna tro att den bygger på verkliga händelser, men tydligen är den ett verk av Vibeke Olssons briljanta fantasi. Väldigt bra och mycket välskriven. Kan riktigt varmt rekommendera boken
Dessutom fantastiskt bra uppläst av Irene Lindh som med fast, säker och mycket professionell röst läser den här 23 timmar långa boken.
Toppbetyg från mig!
Jag läste Vibeke Olssons ungdomsböcker (Ulrike och kriget/Ulrike och freden) under uppväxten och blev glad när jag hittade denna lite annorlunda men väldigt gripande berättelse som också utspelar sig under andra världskriget. Om andra värlskriget, men inga stora slag utan om vardagen och att vara ung under mitt under kriget, och att komma till ett nytt land (Sverige) efter kriget. Den här boken har jag läst flera gånger.
2016-05-18
Fantastisk bok som ger en bild av en människa. En människas öde under ww2. Väldigt välskriven, mycket gripande och en tragisk berättelse.
2012-03-11
Boken är fint skriven och berör, jag vill verkligen höra hur det går för personerna som är med. Men- den är alldeles för seg och utdragen, jag orkar inte lyssna på den till slut tyvärr.
2011-10-11
En mycket bra och gripande bok som utspelar sig under andra världskriget. Berörde mig djupt.
2011-10-10
En bra bok som berättar om andra världskriget ur en flickas ögon. Tycker inte att det gör något att den är lite lång för jag ville endå inte sluta läsa...
2011-10-10
Mycket bra bok om andra världskriget. Skildringen av kriget ur en tysk flickas perspektiv är annorlunda och lärorikt. jag fick förståelse för hur "vanliga" tyskar hade det. Det är alltid lika skrämmande att inse hur fanatiska "förebilder" kan hjärntvätta så många människor och hålla en hel nation i skräck.
2010-07-29
Snudd på en femma... Kändes möjligen inte tillräckligt nära och personlig, men det kan bero på att Hedwig som gammal ser tillbaka på sitt liv och berättar om sig själv utifrån. Lite hoppig i tiden kan man kanske tycka, men det passade väl in i berättelsen. Bör nog läsas under en inte alltför långdragen period.
2010-07-23
Håller med om att den är för lång. Skulle ha fått en 4 om den hade varit minst 80 sidor kortare.