Mödrar och söner

Fogelström, Per Anders. Mödrar och söner. Bonnier. 323 s. Utkommer 91-39. Inb. finare familj. Lilly väntar barn och Konrad, som inte törs gifta sig med henne av rädsla för sin dominerande mamma, betalar en god vän för att göra det i stället. Hur det sedan går, om Lillys barn och om Konrads försök att leva ett eget liv, berättas med värme och med- känsla. De fängslande vardagsödena utspelas mot en bakgrund av stora händelser i tiden som drar förbi på avstånd och mot en fond av stora förändringar på Kungsholmen. Handlingen i Fogelströms nya stora roman utspelas på Kungsholmen under decennierna kring sekelskiftet 1900. Lilly heter en flicka som jobbar på parfymfabrik och har ett förhållande med Konrad, en ung man av

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Betyg

John Simonsson

2015-05-15

Betyg

I "Mödrar och söner" skilldras Stockholms utveckling och atbetarklassens livsvillkor mellan 1887 och första världskriget. När Lilly's en kvinna från arbetarklassens hemliga sexuella förbindelser med ung herre fån överklassen Konrad resulterar i graviditet, blir det bråttom att gifta sig... Konrad gör upp det till att börja med affärsmässiga giftermålet med Gustav som pga sjukdom blivit både isolerad och fattig. Vad som börjar som en affärsförbindelse utvecklas snart tillett lyckligt äktenskap och barnet Rolf föds. Härifrån får vi följa Konrad, Lilly och Rolf till den dag Rolf själv blir pappa.

Mylar .

2012-03-19

Betyg

Mycket harmoniskt språk och fantastiska miljöskildringar. Kan läsas som såväl historisk berättelse om stadsmiljön på Kungsholmen, som skönlitterär berättelse om hur livet tedde sig för arbetarklassen och de mer välbeställda. Fullt utbyte av boken får man bara om man är väl bevandrad i Kungsholmens geografi, men alla kan njuta av den ändå.

M

Merja A

2009-11-22

Betyg

Året är 1887 och en ung fabriksflicka Lilly blir med barn. Fadern som heter Konrad kommer från en finare familj väljer att köpa sig fri.
Hans gode vän Gustaf är oförmögen till arbete p.g.a reumatism och behöver hjälp i hushållet. Nu får han dessutom sällskap och en liten summa pengar. Lilly i sin tur får far till sitt barn,som föds inom äktenskapet.

Fogelström ger kvinnorna en särskild plats och betydelse.
Amalia Holm, Lillys mor är familjens stöttepelare.
Lilly själv är en riktig överlevare och Konrads mor Carla en stark personlighet.
Författaren växte upp med mor och mormor.
Fadern emigrerade till Amerika när P.A och hans bror var små. Uppenbarligen har detta påverkat hans kvinnosyn.

Värd att läsa inte minst för sina varma personskildringar och sin Stockholmshistoria.