Modern väsenologi

Korsell, Ingela

| 2021

Det är lätt att tro att det bara var förr man trodde på väsen, men vilka övernaturliga varelser berättar vi om idag? Och vilken funktion fyller de på 2000-talet? Följ med på en vindlande resa bland spöktåg, utomjordingar, zombies, skräckclowner och svartögda barn. Det är en fullspäckad men lättbegriplig faktabok om väsen i modern folktro. Här kan du läsa om när tandfén slapp corona- karantän i Argentina, om Slender Man som rövar bort barn, om spegelspöket Svarta Madame ... och så förstås allt om monster under sängen.Spänning, humor och vetenskap för alla 9-99-åringar! Faktagranskat av religionshistorikern Tommy Kuusela och med maffiga färgillustrationer av Reine Rosenberg.

R

Rebecka Nyman

2022-02-13

Jag älskade förra boken – "Mer Väsenologi" – och förväntningarna på denna var höga. Jag blev inte besviken. Som jag älskar även denna. Det roliga med "Modern väsenologi" är att jag nu får bekanta mig med väsen som för mig till viss del är obekanta. Jag har hört alla namnen men visste innan jag läste om dem inte så mycket om dem. Intressant är också att många väsen i denna bok är snälla. Ytterligare en intressant tanke jag fick när jag läste om moderna väsen är att det finns många som människor inte kan skydda sig mot. Detta fick mig att börja fundera på vad det kan bero på. Som nämnts, många i denna bok är snälla väsen och då behövs ju heller inget skydd, men det finns även många onda väsen som det inte finns något skydd mot. Ingela Korsell blandar faktarutor, egna berättelser och väsenhistorier vilket jag verkligen gillar. I slutet av boken lyfter dessutom Korsell skrock i vår tid samt verkliga händelser. Kapitlet om skrock i vår tid var kul att läsa då jag vet om att många finns men inte varför. Reine Rosenbergs illustrationer är dessutom återigen helt fantastiska! Rekommenderar verkligen denna bok och alla dessförinnan som handlar om väsen av Korsell och Rosenberg. De passar alla åldrar. Antingen att bläddra i själv eller att läsa tillsammans med någon.

Boken va jätte bra!!
I modern väsenologi kommer ni bli experter på väsen!
Om ni läser boken kommer ni få reda mer om t.e.x Slender man, skräckclowner, Godzilla, Svarta Madame, svartögda barn!
Jag gav boken 5 av 5 för att den va lite läskig, spännande.
Det som va roligt va att men kommer typ tro att allt som står i boken är sant!
Och om ni kommer vilja läsa Modern väsenologi finns det två böcker till!
Så hoppas ni kommer vilja läsa böckerna! BYE

Boken handlar om olika slags väsen som vi tror på idag tex skräckclowner, utomjordingar och svarta Madame. Denna bok är extra läskig eftersom att den har berättelser i sig som beskrivs som om de hänt på riktigt👻 rekommenderar den för de som gillar skräck/Ella

Gullis lästips

2021-11-02

“Modern Väsenologi” är en skrämmande och spännande faktabok som är rikt illustrerade av färgstarka och välgjorda illustrationer som ger boken den där extra gastkramande känslan.

“Modern Väsenologi” är en bok som jag verkligen sett fram emot att läsa!

De två tidigare och fristående böckerna “Väsenologi -En faktabok om väsen i nordisk folktro” och “Mer Väsenologi” är böcker som ingår i den fristående bokserien “Väsenologi“, de är två böcker som verkligen är två guldkorn i mitt sökande efter böcker om  sägensamling i min stora fascination av natur- och sagoväsen.

Men till skillnad från de två tidigare böckerna som handlar om väsen från förr i tiden så handlar “Modern Väsenologi” om våra samtida väsen.

Det här är verkligen en otroligt genomarbetad faktabok där författaren Ingela Korsell har blandat lärorik och spännande fakta med skrämmande historier som är skriven på ett pedagogiskt sätt så att alla läsare ska förstå vad boken handlar om oavsett ålder.

Tillsammans med fascinerande och skrämmande illustrationer av illustratören Reine Rosenberg är det en gastkramande och lättbegriplig bok, som inte bör läsas efter mörkrets inbrott om man är lättskrämd av sig.

Här får vi ta en tur med spöktåget Silverpilen, försöka locka fram Svarta madam ur spegeln, vi får lära oss hur man överlever Zombier vid en eventuell Zombieapokalyps, vi får läsa om den mystiska Slender Man som rövar bort barn, vi möter även jultomten och hans ondskefulla följeslagare Krampus och så förstås får vi läsa allt om monster under sängen, och många andra moderna väsen.

”Modern Väsenologi” är fascinerande och fängslande bok som måste läsas av alla åldrar som älskar skrämmande böcker och om mystiska väsen.

En passande bok till Halloweenläsningen!

Själv hade jag stora problem att läsa kapitlet om den skrämmande Slender Man, men gillade verkligen att läsa om Krampus.

Vad är ditt favoritväsen och vilket väsen skrämmer dig?

Gustav 11 år:
Jag har läst Modern Väsenologi vår tids väsen av Ingela Korsell och Reine Rosenberg. Detta är tredje boken om väsen. Det är fristående böcker så man behöver inte läsa dem i ordning. Denna bok handlar mest om väsen och skrock som man håller på med nu. Det är nästan läskigare än de tidigare böckerna för att det blir som att det är mer på riktigt. Du får läsa om Zombier, monster under sängen, jultomten, påskharen, tandfen.

På varje väsen finns en faktaruta och efter det kommer det en berättelse. Det är fina bilder till i färg.

Sen kommer sidor om skrock och vardagsmagi. Det är en bra bok och den är lättläst. Man behöver inte läsa allt direkt om man inte vill.

Philip 9 år;
Jag tycker allt är bra med boken och man kan bläddra i den många gånger.

AC (mamma):
Uppskattade Ingela Korsells och Reine Rosenbergs bok. Det är en klockren kombo av fakta, illustrationer och saga/berättelse. Det är trevligt och lite obehagligt att läsa just för att det är nutid.

Rekommenderar varmt dessa böcker. Passar lika bra i klassrummet som hemma och man kan läsa allt direkt eller dela upp det. Passar både faktaslukaren och den som vill höra saga.